Heti makronaptár - GDP- és építőipari adatokat közölnek a jövő héten

Gazdaság, 2022.08.14

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük kiemelkedik a második negyedévi bruttó hazai termék (GDP) adata.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az építőipari termelés júniusi teljesítményének statisztikáit. Májusban az építőipar termelése 9,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 12,0, az egyéb építményeké 7,7 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz viszonyítva 5,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés.

A megkötött új szerződések volumene 7,2 százalékkal nagyobb volt a tavaly májusinál, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 32,5 százalékkal magasabb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 24,7 százalékkal alacsonyabb volt. Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállománya 9,7 százalékkal nagyobb volt a tavaly május véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 4,0 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 20,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az év első öt hónapjában az építőipari termelés 11,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét.

Szerdán adja ki a KSH a GDP második negyedévi előzetes adatait. A GDP volumene Magyarországon 2022 első negyedévében 8,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 2,1, az előző év azonos időszakához képest 8,0 százalékkal emelkedett. A bruttó hazai termék első negyedévi, 8,2 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 5,3, az építőipar 0,6, az ipar 1,2 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül leginkább a kereskedelem, gépjárműjavítás, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás növelte a GDP-t (1,4 százalékponttal). A növekedéshez a végső fogyasztás 7,7, a bruttó felhalmozás 3,0 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 2,6 százalékponttal visszafogta a gazdasági teljesítményt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!