Heti makronaptár - GDP és ipari adatok érkeznek a jövő héten

Gazdaság, 2024.06.02

A következő héten minden napra jut adatközlés: megjelenik a bruttó hazai termék (GDP) első negyedéves második becslése, emellett ipari és kiskereskedelmi adatokat közölnek.

Hétfőn a beszerzésimenedzser-index (BMI) májusi adatát közli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A BMI szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 51,8. Áprilisban a válaszadók az előző hónaphoz képest visszafogott bővülésről számoltak be. A BMI index 0,4 százalékponttal csökkent, és a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50,0 pont feletti értéken áll. Az indexek többségében emelkedtek, hét index áll a fellendülési tartományban.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első negyedéves GDP részletes adatait. Az előzetes adatok szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2024 első negyedévében a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mért értéket.

Szerdán a külkereskedelmi forgalom áprilisi első becslését teszik közzé. Január-márciusban az export euróban számolt értéke 7,7, az importé 15,0 százalékkal maradt el a tavalyi első negyedévitől, az exporttöbblet 2,7 milliárd euróval 3,8 milliárd euróra nőtt. Márciusban a kivitel értéke 12,3 milliárd euró (4858 milliárd forint), a behozatalé 10,7 milliárd euró (4238 milliárd forint) volt. Euróban kifejezve az export értéke 14, az importé 19 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Csütörtökön a kiskereskedelem áprilisi statisztikáit ismertetik. Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,6, naptárhatástól megtisztítva 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 5,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,6 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az előző hónaphoz viszonyítva a kiskereskedelmi forgalom 2,0 százalékkal bővült. 2024. január-márciusban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 2,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Pénteken az áprilisi ipari termelés előzetes adatait közli a KSH. 2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers és munkanaphatástól megtisztított adat között az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2023 márciusában. A feldolgozóipari alágak mindegyikében visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben a gép, gépi berendezés gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2024. februárinál 3,0 százalékkal kisebb volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!