Heti makronaptár - Inflációs, ipari és államháztartási adatok várhatók a jövő héten

Gazdaság, 2019.09.08

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik az augusztusi inflációs adat és a júliusi ipari termelés második becslése, valamint az államháztartás központi alrendszerének  augusztus végi helyzetéről szóló gyorstájékoztató.

Hétfőn közli a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. A gazdaság teljesítményének köszönhetően idén júliusban 37,2 milliárd forint többlettel zárt a költségvetés, az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszerének első héthavi hiánya 352,7 milliárd forint lett. A héthavi hiány az éves előirányzat 35,3 százaléka, így a 2019 egészére kitűzött 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycél továbbra is teljesíthető.

Kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) publikálja a fogyasztói árak augusztusi statisztikáját. A fogyasztói árak júliusban átlagosan 3,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, júniushoz viszonyítva átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek az árak. Az infláció tovább mérséklődött a júniusi 3,4 és a májusi 3,9 százalékról. Az éves maginfláció is csökkent 3,7 százalékra a júniusi 3,8, és a májusi 4,0 százalékról. A január-júliusi időszakban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában mért szintet.

Szerdán a kereskedelmi szálláshelyek júliusi forgalmi adatait teszi közzé a KSH. Júniusban a külföldi vendégek száma 5,0, a vendégéjszakáké 3,7 százalékkal, a belföldi vendégek száma 2,8, a vendégéjszakák száma 3,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vendégéjszakák száma együttesen 3,7 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 13,3 százalékkal, 53,595 milliárd forintra emelkedett.

Szintén szerdán jelenik meg a Monetáris Tanács augusztus 27-i ülésének rövidített jegyzőkönyve.

Csütörtökön a júliusi ipari termelés második becslését teszi közzé a KSH. Az első becslés szerint az ipari termelés volumene júliusban az előző havi csökkenés után 12,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 8,7 százalékkal emelkedett. Az év első hét hónapjában 6,3 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Pénteken jelennek meg az építőipari termelés júliusi adatai. Júniusban az építőipari termelés 20,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A májusihoz mérten 1,7 százalékkal nőtt az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése. Az épületek építése júniusban 23,5 százalékkal, az egyéb építményeké 16,5 százalékkal nőtt. Az épületeknél az ipari és raktárépületek építése, az egyéb építményeknél pedig az út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést. Az első félévben 35,1 százalékkal emelkedett az építőipar termelése az előző év azonos időszakához viszonyítva a tavalyi 21,3 százalékos növekedés után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!