Heti makronaptár - Ipari, beruházási, külkereskedelmi statisztika jelenik meg a jövő héten

Gazdaság, 2022.11.27

Több statisztikai jelentés várható a következő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló, vagy a külkereskedelmi statisztika.

Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a beruházások idei harmadik negyedévi statisztikáit. A beruházások volumene 7,8 százalékkal nőtt a második negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest pedig - szezonálisan kiigazítva - 2,5 százalékkal emelkedett. A beruházások növekedése a háztartások erőteljes, illetve a vállalkozások és a költségvetés mérsékelt aktivitásával magyarázható. A meghatározó súlyú feldolgozóipari fejlesztések, valamint a lakásépítések és az ingatlanfelújítások növelték, a szállításhoz, raktározáshoz és a kereskedelemhez kötődő beruházások visszafogták a nemzetgazdasági teljesítményt.

Szerdán az ipari termelői árak októberi alakulását közli a KSH. Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 42,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, a belföldi értékesítés árai 66,2, az exportértékesítésé 30,7 százalékkal emelkedtek. A belföldi értékesítés árainak gyorsabb ütemű növekedését a jelentős drágulást realizáló energiaipar nagyobb részaránya okozta. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 2,5 százalékkal, az exporté 1,5, az ipari termelői árak pedig összességében 1,8 százalékkal nőttek.

Pénteken a GDP idei harmadik negyedévi részletes adatait teszik közzé, valamint a szeptemberi külkereskedelmi forgalom második becslését. Az első becslés szerint a bruttó hazai termék (GDP) négy százalékkal bővült 2022 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint, és 4,1 százalékkal a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedéshez a mezőgazdaság kivételével valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult. Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint - a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent. Az első háromnegyed évben a gazdaság teljesítménye a nyers és a szezonálisan, valamint naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Ugyancsak az előzetes adatok szerint szeptemberben az export euróban számított értéke 27,5, az importé 32,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az áruforgalmi egyenleg 570 millió euróval romlott, és 652 millió euró deficitet mutatott. Az első három negyedévben az export 19,6, az import 29,7 százalékkal nőtt, az 5,707 milliárd euró deficit 8,153 milliárd euróval rosszabb az egy évvel korábbinál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!