Heti makronaptár - Kamatdöntés és államháztartási adatok jönnek

Gazdaság, 2021.03.21

A jövő hét legfontosabb eseménye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatmeghatározó ülése lesz, de a héten ismerteti a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének február végi, részletes pénzforgalmi adatait is.

Kedden tartja márciusi ülését a jegybank monetáris tanácsa. Az előző, februári ülésén a testület az elemzői várakozásokkal összhangban nem változtatott a kamatkondíciókon: az alapkamat 0,6 százalékon, az egynapos hitel kamata 1,85 százalékon, az egynapos betét kamata pedig mínusz 0,05 százalékon maradt. A monetáris tanács legutóbb tavaly júliusban változtatott az alapkamaton, 15 bázisponttal csökkentette azt. Előtte júniusban szintén 15 bázisponttal mérsékelték a kamatot, amely 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon.

Szintén kedden jelenik meg a PM részletes tájékoztatója az államháztartás február végi helyzetéről. A március 8-án kiadott előzetes adatok szerint az eddig meghozott intézkedések és a járványügyi kiadások következtében az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 539,7 milliárd forintos hiánnyal zárta az év első két hónapját. Január-februárban a központi költségvetés 505,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 47,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 13,4 milliárd forintos többletet könyveltek el. Januárban még 198,8 milliárd forint többlettel zárt a központi alrendszer, eszerint 738,5 milliárd forint volt a februári deficit. A múlt év első két hónapjában a központi alrendszer hiánya 254,6 milliárd forintot tett ki.

A PM közleménye hangsúlyozta: a járványügyi és gazdasági védekezés forrásait a költségvetés a tavalyi évben maradéktalanul biztosította, ennek is köszönhető, hogy a magyar gazdaság 2020-ban az uniós átlag felett teljesített. Mind a védekezéshez, mind pedig a vakcinák beszerzéséhez és a gazdaság újraindításához szükséges források is változatlanul rendelkezésre állnak a költségvetésben - szögezték le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!