Heti makronaptár - Kamatdöntés mellett több statisztikai adat megjelenése várható a jövő héten

Gazdaság, 2020.02.23

A monetáris tanács kamatdöntő ülést tart, emellett több statisztikai adat is megjelenik a következő héten.

Kiemelt figyelem övezi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülését, miután januárban 4,7 százalékra ugrott az infláció, majd Nagy Márton, az MNB alelnöke kijelentette: a jegybank kész minden eszközt bevetni, hogy visszaterelje az inflációt a toleranciasávon belülre. Előző, januári ülésén a monetáris tanács nem változtatott sem az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, sem a kamatfolyosón. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll. Elemzők szerint a jegybank egyelőre nem változtat sem az alapkamaton, sem az egynapos betéti kamaton.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a lakásépítések és építési engedélyek negyedik negyedévi és tavalyi egész éves adatait. A tavalyi első három negyedévben 10 302 új lakás épült, 0,8 százalékkal több mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 27 388 volt, 2,7 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában. A harmadik negyedévben 3830 lakást adtak át, 3,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma 6,7 százalékkal, 9161-re nőtt.

Szerdán jelenik meg a keresetek tavaly decemberi és egész éves alakulásáról szóló jelentés. A tavalyi év első tizenegy hónapjában a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 374,5 ezer forint volt a bruttó havi átlagkereset, 10,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Novemberben a nem rendszeres kereseti elemek - jutalom, prémium - kifizetésének köszönhetően a bruttó átlagkereset 403 500 forint volt, 13,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 14,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Csütörtökön teszi közzé a KSH a foglalkoztatás és a munkanélküliség tavaly november és idén január közötti három hónapos időszakra vonatkozó adatait. A tavaly október-decemberi 3 hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 520 ezer volt, 38 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A tavalyi év egészében a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 512 ezer volt, ami 43 ezerrel haladta meg a 2018. évit. A foglalkoztatási ráta a 15-64 évesek körében 70,1 százalék volt, 0,9 százalékponttal magasabb az előző évinél.

Szintén a tavalyi negyedik negyedévben a munkanélküliek átlagos létszáma 155 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,3 százalékos volt. A 2019-es év egészét tekintve a munkanélküliek létszáma átlagosan 160 ezer volt, 12 ezerrel kevesebb, mint 2018-ban. A munkanélküliségi ráta 3,4 százalékos értéke 0,3 százalékponttal volt alacsonyabb a 2018. évinél.

Pénteken közli a KSH a bruttó hazai termék (GDP) 2019. negyedik negyedévi részletes adatait. Az első becslés szerint 2019-ben 4,9 százalékkal nőtt a GDP az előző évihez képest, a negyedik negyedévben pedig 4,5 százalék volt a gazdasági növekedés a nyers GDP-adat szerint, és 4,6 százalék a szezonálisan, naptárhatással és más egyszeri hatásokkal kiigazított mutató szerint.

Ugyancsak pénteken teszi közzé a beruházások tavaly negyedik negyedévi alakulásának adatait a statisztikai hivatal. A tavalyi első három negyedévben 18,0 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához mérve. Ezen belül a harmadik negyedévében 14,8 százalékos emelkedést mért a KSH.

Szintén pénteken jelennek meg a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának tavaly negyedik negyedévi adatai. A múlt év első három negyedévében a szolgáltatások exportja 4,1 százalékkal, a behozatal 3,0 százalékkal nőtt, az exporttöbblet 417 millió euróval 6,988 milliárd euróra emelkedett. A harmadik negyedévben a szolgáltatások exportja 6,3, importja 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2,704 milliárd euró volt, 266 millió euróval több az egy évvel korábbinál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!