Heti makronaptár - Kiskereskedelmi, ipari, külkereskedelmi adatok is várhatóak a jövő héten

Gazdaság, 2018.12.02

Számos makrogazdasági adat jelenik meg a jövő héten, így az októberi kiskereskedelmi, ipari termelési statisztikák mellett az államháztartás november egyenlegét is közlik.

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelmi forgalom októberi első becslését, és a bruttó hazai termék (GDP) harmadik negyedévi részletes adatait. Szeptemberben 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbit. Január-szeptemberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A GDP a november 14-én kiadott első becslés szerint a nyers adatok szerint 4,8, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 5,0 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez mérten 1,2 százalékkal nőtt a szezonálisan és naptárhatással kiigazított GDP a kiegyensúlyozott adatok szerint. A gazdasági teljesítmény az első három negyedévben 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint.

Csütörtökön jelenik meg az októberi ipari termelés első becslése. Szeptemberben a munkanaphatástól megtisztított ipari termelés 2,2 százalékkal emelkedett, a nyers adat szerint 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A naptárhatással korrigált szeptemberi kibocsátás tavaly július óta a legszerényebb növekedést mutatta. Augusztushoz viszonyítva 2,1 százalékkal csökkent a termelés. Az eltelt idei kilenc hónapból ötször csökkent az ipar teljesítménye havi összehasonlításban, és a szeptemberi volt a legnagyobb mértékű.

Pénteken a külkereskedelmi forgalom októberi első becslését közli a KSH. Szeptemberben az export euróban számolt értéke 2,4 százalékkal csökkent, az importé 6,4 százalékkal nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 248 millió euró volt, 720 millió euróval kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Az év első kilenc hónapjában a kivitel 4,2 százalékkal, a behozatal 6,7 százalékkal nőtt euróban, a külkereskedelmi mérlegtöbblet 4,861 milliárd eurót tett ki, 1,439 milliárd euróval csökkent a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Pénteken közli az államháztartás központi alrendszerének első 11 havi előzetes adatait a Pénzügyminisztérium (PM). Októberben az államháztartás központi alrendszere - a központi költségvetés, a társadalombiztosítási alapok és az elkülönített állami pénzalapok - 181,6 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami alig különbözött (348 millió forinttal alacsonyabb) az egy évvel korábbitól. Az év első tíz hónapját 1678 milliárd forint hiánnyal zárta a központi alrendszer, ami 260 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál és az éves előirányzat 123,3 százalékának felel meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!