Hitelminősítés - Fitch: kedvező fordulat a feltörekvő gazdaságok minősítési ciklusában

Gazdaság, 2022.01.17

Kedvező fordulat érzékelhető a globális feltörekvő térség szuverén hitelminősítési ciklusában, és az osztályzati kilátások egyenlege is javult - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban bemutatott idei első globális adósminőségi áttekintésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: osztályzati listáján a tavalyi negyedik negyedévben négy feltörekvő gazdaság államadós-besorolása javult, kettőé romlott.

A közép- és kelet-európai EU-térségben Horvátország szuverén minősítését javította a decemberrel zárult három hónapban a Fitch Ratings: a cég novemberben "BBB mínusz"-ról egy fokozattal "BBB"-re - Magyarország jelenlegi államadós-minősítésével azonos szintre - emelte a hosszú futamidejű horvát devizaadósság-kötelezettségek besorolását, és az új osztályzatra is érvényben hagyta az addigi pozitív kilátást, ami további felminősítés lehetőségére utal.

A lépéshez fűzött indoklásában a Fitch Ratings kiemelte: várakozása szerint Horvátország 2023 januárjában csatlakozhat az euróövezethez, és ez közvetlenül kedvező hatást gyakorol a horvát szuverén minősítési modellre, mindenekelőtt az euró tartalékvaluta-státusából eredő rugalmasság révén.

A hétfőn ismertetett tanulmányában a Fitch Ratings kiemelte, hogy javult a feltörekvő gazdaságok államadós-besorolásaira érvényes kilátások egyenlege is.

A hitelminősítő kimutatása szerint a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátások száma továbbra is meghaladja a pozitív kilátásokét a globális feltörekvő térségben, de a besorolási kilátások nettó egyenlege - vagyis a pozitív és a negatív kilátások számának különbsége - a 2020 augusztusában mért mínusz 33-as mélypontról idén januárra mínusz 14-re csökkent.

Magyarország "BBB" államadós-osztályzatára a Fitch Ratings - csakúgy, mint a másik két globális piacvezető hitelminősítő, a Standard & Poor's (S&P) Global Ratings és a Moody's Investors Service - stabil kilátást tart érvényben.

A Moody's szeptemberben egy fokozattal "Baa2-re" javította a magyar államadós-osztályzat besorolását. Ez az osztályzat a Fitch Ratings és a Standard & Poor's módszertanában "BBB"-nek felel meg.

A Fitch és az S&P már 2019 óta ezzel az osztályzattal tartja nyilván Magyarországot, így a Moody's szeptemberi felminősítése óta mindhárom hitelminősítő azonos szuverén besorolást tart érvényben Magyarországra.

A magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata január 28-án kezdődik: aznapra a Fitch Ratings tűzte ki a magyar szuverén besorolás áttekintését.

Hétfőn ismertetett átfogó előrejelzésében a Fitch közölte: a globális feltörekvő térségen belül jelenleg a feltörekvő európai gazdaságok, a Közel-Kelet és Észak-Afrika, valamint az ázsiai-csendes-óceáni térség makroszintű hitelpiaci környezetét ítéli meg javulóként.

A cég által a globális feltörekvő régióba sorolt másik három nagy térség - Kína, Latin-Amerika és a Szaharától délre fekvő afrikai gazdaságok - hitelpiaci makrokörnyezetének minősége a Fitch értékelési módszertana alapján semleges, de ez az összetétel együtt azt tükrözi, hogy a hitelminősítő megítélése szerint a feltörekvő gazdaságokban folytatódik a kilábalás a koronavírus-járvány sokkjából - áll a Fitch Ratings helyzetértékelésében.

A cég közölte: jelenlegi előrejelzése a globális feltörekvő térség hazai össztermékének (GDP) 4 százalékos mediánnövekedését valószínűsíti 2022 egészére.

A Fitch Ratings prognózisa szerint a régió GDP-arányos államháztartási deficitjének mediánszintje a tavalyi 5,2 százalékról az idén 4 százalékra csökken, de még így is jelentősen meghaladja a koronavírus-járvány előtti mediánt, amely 2,6 százalék volt.

A hitelminősítő várakozása szerint a gyors ütemű nominális GDP-növekedés eredményeként 2022 végéig 59 százalékra csökken a feltörekvő gazdaságok medián államadósság-rátája a tavalyi 61 százalékról, de ezzel együtt is 9 százalékponttal lesz magasabb a koronavírus-járvány előtti szintnél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!