Hitelminősítés - Fitch: stabilizálódik a globális pénzügyi szektor kilátása

Gazdaság, 2021.04.29

Megkezdődött a globális pénzügyi szektor osztályzati kilátásainak stabilizálódása - áll a Fitch Ratings csütörtök este Londonban bemutatott negyedéves szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor, hogy továbbra is vannak lefelé mutató kockázatok, köztük a koronavírus-járvány sokkja miatt meggyengült szuverén adósprofilok, valamint a járvány hatásainak enyhítését célzó korábbi kormányzati ösztönzők visszavonásának potenciális gazdasági hatásai.

A Fitch közölte: az idei első negyedévben 317 minősítési akciót hajtott végre az általa osztályzattal ellátott pénzügyi szolgáltató intézmények körében, és e lépések 20 százalékában az érintett besorolást terhelő, leminősítés lehetőségére utaló addigi negatív kilátást stabilra javította.

A negatív minősítési lépések aránya mindössze 11 százalék volt ugyanebben az időszakban.

A hitelminősítő szerint ez a rövid távú besorolási kockázatok enyhülését jelzi a globális pénzügyi szektorban.

A Fitch Ratings csütörtöki szektorelemzése ugyanakkor kiemeli azt is, hogy a költségvetési és monetáris ösztönző programok kárenyhítő hatása ellenére a globális pénzügyi szektor minősítési osztályzatainak csak az 55 százalékára volt érvényben stabil kilátás az első negyedév végén.

A Fitch hangsúlyozza, hogy a koronavírus-válság előtt meghaladta a 80 százalékot az általa stabil kilátással ellátott besorolások aránya a globális pénzügyi szolgáltatási szektorban.

A Fitch Ratings kimutatása szerint a globális banki besorolásokra érvényes negatív kilátások koncentrációja az idei első negyedév végén Latin-Amerikában volt a legmagasabb, elsősorban a szuverén kockázatok leképeződése miatt: a cég által besorolással ellátott latin-amerikai bankok hozzávetőleg 90 százalékának osztályzatait terhelte negatív kilátás vagy negatív felülvizsgálat. Ez utóbbi a negatív kilátásnál erőteljesebb jelzés az osztályzat leminősítésének lehetőségére.

Nyugat-Európában 70 százalék, Észak-Amerikában 60 százalék volt március végén a negatív kilátással nyilvántartott banki osztályzatok aránya a Fitch Ratings besorolási listáján.

Az ázsiai-csendes-óceáni térségben ugyanakkor a banki minősítések 80 százalékára, a közép- és kelet-európai gazdaságok banki besorolásainak 60 százalékára stabil kilátást tartott érvényben a Fitch Ratings az első negyedév végén.

Egy másik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service a magyar bankrendszer kilátását - több más európai bankszektoréval együtt - nemrég szintén stabilra javította az addigi negatívról, azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy az érintett országokban megkezdődik a kilábalás a koronavírus-válságból, és ez a gazdasági kondíciók erősödését eredményezi.

A Moody's április elején Londonban bejelentett intézkedése a magyar bankrendszer mellett a norvég, a finn, a portugál és a szlovák bankszektorokat érintette.

Ezeknek a bankrendszereknek a kilátását a Moody's tavaly április 16-án rontotta negatívra a koronavírus-járványból eredő recessziós várakozásokra hivatkozva.

A Moody's a magyar bankrendszer kilátásának stabilra javításához fűzött elemzésében közölte: várakozása szerint a magyar bankok bevételei elégségesek lesznek a folyamatosan növekvő hitelkihelyezés és a magas tartalékolási költségek egyidejű finanszírozására.

A Moody's közölte azt is, hogy számítási módszertana alapján a nem teljesítő követeléseknek a bruttó kinnlevőség-állományhoz mért rendszerszintű rátája 2020 végén 3,6 százalékos mélypontra csökkent a magyar bankszektorban.

A hitelminősítő várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) nominálértéken számolva 2022-ben ismét eléri a koronavírus-járvány előtti szintet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!