Hitelminősítés - Javította az MKB besorolásait a Moody's

Gazdaság, 2019.05.28

Javította az MKB több osztályzatát kedden a Moody's Investors Service, a tőzsdei bevezetést előkészítő átalakítási folyamattal, a problémás kinnlevőségek ebből eredő csökkenésével és a tőketartalék növekedésével indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy az MKB hosszú távú forint- és devizabetéti besorolását "B2"-ről "B1"-re minősítette fel.

A Moody's egyidejűleg a bank alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) mutatóját az eddigi "caa1"-ről "b3"-ra javította.

A BCA mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.

A hitelminősítő az MKB hosszú távú partnerkockázati megítélését (Counterparty Risk Assessment, CRA) "Ba3(cr)"-re emelte az eddigi "B1(cr)"-ről, a hosszú távú partnerkockázati minősítéseket (Counterparty Risk Ratings, CRR) "B1"-ről "Ba3"-ra javította.

A Moody's a bank hosszú távú betéti besorolásainak kilátását az eddigi stabilról további felminősítés lehetőségét jelző pozitívra javította.

Az intézkedésekhez fűzött indoklásában a cég kiemelte: a BCA mutató javítása tükrözi, hogy az eszközminőség-javulás és a kifizetődő működés eredményeként - a tőketartalékok ebből eredő erősödése folytán - enyhültek a bank fizetőképességi kockázatai.

A problémás hiteleknek a bruttó kinnlevőség-portfolióhoz mért aránya 2018 végéig 8,8 százalékra csökkent a 2015 decemberében mért 30,1 százalékról, a fedezeti ráta pedig jelentősen, a 2017. decemberi 72 százalékról tavaly decemberig 83 százalékra emelkedett - hangsúlyozza keddi elemzésében a Moody's.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint folytatódik az MKB eszközminőségének javulása a kedvező magyarországi makrogazdasági környezetben.

A Moody's az MKB keddi felminősítéséhez fűzött előrejelzésében 3,8 százalékos idei egész évi növekedést valószínűsített a magyar gazdaságban, kiemelve, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) bővülési üteme meghaladja az euróövezeti átlagot.

A hitelminősítő prognózisa szerint az euróövezeti GDP-érték az idén átlagosan 1,6 százalékkal növekszik.

Az MKB tőkehelyzetének erősödését illusztrálva a Moody's kimutatja, hogy a Tier 1 szintű tőkemutató 14,86 százalék, a teljes tőkemegfelelési ráta 17,9 százalék volt 2018 decemberében az egy évvel korábbi 13,33, illetve 15,73 százalék után.

A Moody's a magyar bankrendszer egészére is pozitív kilátást tart érvényben, immár három éve.

A pozitív kilátás legutóbbi megerősítéséhez fűzött elemzésében a cég kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar gazdaság élénk aktivitásának környezetében a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke 2019 egészében 10 százalék körüli ütemben növekedhet a 2008-as pénzügyi válságot követő évek visszaesése után.

A Moody's a magyar államadósság-kötelezettségeket a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, "Baa3" besorolással tartja nyilván, stabil kilátás mellett.

A másik két piacvezető globális hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings ugyanakkor az idén felminősítette Magyarországot, egyaránt "BBB" szintre javítva a magyar államadós-osztályzatokat az addigi "BBB mínusz"-ról.

A Moody's jelenlegi magyar besorolása a Fitch és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak - vagyis e két cég előző magyar szuverén osztályzatának - felel meg. A Moody's így a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!