Hitelminősítés - Javította az MKB besorolásait a Moody's

Gazdaság, 2020.01.28

Javította az MKB Bank Nyrt. több osztályzatát kedden a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a problémás kinnlevőségek csökkenésével és a tőketartalék növekedésével folyamatosan erősödik a pénzintézet fizetőképessége.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy az MKB hosszú távú forint- és devizabetéti besorolását "B1"-ről "Ba3"-ra minősítette fel.

A Moody's egyidejűleg a bank alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) mutatóját az eddigi "b3"-ról "b2"-re javította.

A BCA mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.

A hitelminősítő az MKB hosszú távú partnerkockázati megítélését (Counterparty Risk Assessment, CRA) "Ba3(cr)"-ről "Ba2(cr)"-re, a hosszú távú partnerkockázati minősítéseket (Counterparty Risk Ratings, CRR) "Ba3"-ról "Ba2"-re javította.

A Moody's a bank hosszú távú betéti besorolásainak kilátását az eddigi pozitívról stabilra módosította.

A felminősítés indoklásában a Moody's kiemelte, hogy az MKB fizetőképességét javította a problémás kinnlevőség-állomány folyamatos leépítése, amely a nyereségesség javulásával együtt erősítette a tőketartalék-helyzetet.

A hitelminősítő adatai szerint annak nyomán, hogy a tavalyi harmadik negyedévben az MKB 15 milliárd forintnyi problémás kinnlevőség-portfóliót adott el, a problémás hiteleknek a bruttó kinnlevőség-állományhoz mért rátája szeptemberig 4,4 százalékra csökkent a 2018 végén mért 8,8 százalékról.

Ugyanebben az időszakban a fedezeti ráta 83 százalékról 110 százalékra emelkedett.

Az átalakítási tervekkel összhangban az MKB kinnlevőség-állományának minősége is javult, tekintettel arra, hogy a bank a hitelkihelyezés növelését a lakossági, valamint a kis- és középvállalati szektorra összpontosítja, miközben mérsékli jelentős kitettségét a kereskedelmi ingatlanpiacon - áll a Moody's kedden Londonban ismertetett elemzésében.

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy az MKB teljes tőkemegfelelési rátája 2018 végétől a tavalyi harmadik negyedév végéig 17,9 százalékról 18,16 százalékra emelkedett.

A Moody's tavaly stabilra változtatta az addigi pozitívról a magyar bankrendszer egészének kilátását is, mindenekelőtt azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar bankok pénzügyi mérlegének kockázatmentesítési folyamata jórészt befejeződött, és a következő 12-18 hónapban a kinnlevőség-portfóliók minőségének javulási mozgástere az eddigieknél korlátozottabb lesz.

A Moody's a minap külön tanulmányt is összeállított a közép- és kelet-európai bankrendszerekről, megállapítva: a térségi bankok eszközminősége stabilizálódik, mindenekelőtt éppen annak hatására, hogy jórészt befejeződött a magyar, a román és a szlovén bankszektorok pénzügyi mérlegének kitisztítási folyamata, és a kedvező gazdasági kondíciók segítik a hitelkihelyezést a térségben.

A cég szerint a közép- és kelet-európai bankrendszerek egyik kulcsfontosságú erőssége, hogy továbbra is elsősorban az alacsony költségű, stabil hazai betétállományra építik finanszírozásukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!