Hitelminősítés - MNB-alelnök: az S&P felminősítése segíti a jegybank monetáris politikáját

Gazdaság, 2019.02.16

    Budapest, 2019. február 16., szombat (MTI/Reuters) - Segíti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját, hogy a Standard & Poor's felminősítette Magyarországot - szögezte le Nagy Márton, az MNB alelnöke közleményében, reagálva a hitelminősítő bejelentésére.

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) Londonban bejelentette, hogy egy fokozattal "BBB/A-2"-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról. Az új osztályzat kilátása stabil. A lépés nyomán a három piacvezető globális hitelminősítő közül jelenleg az S&P tartja érvényben a legjobb szuverén adósosztályzatot Magyarországra.

Nagy Márton szerint a felminősítés lehetővé teszi az MNB számára, hogy az inflációra koncentráljon, és hogy fenntartható módon elérje célját, a három százalékos fogyasztói árindexet.

"Mindent egybevetve az S&P döntése segíthet nekünk abban, hogy még hatékonyabb monetáris politikát folytassunk" - írta.

Nagy Márton a Reuters hírügynökségnek szombaton adott interjújában részben megismételte a közleményében leírtakat, és kijelentette: a felminősítés nem volt váratlan az MNB számára, de nagyon örvendetes. Általa az S&P elismerte, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent Magyarország sérülékenysége, és sokat javult stabilitása, illetve a stressztűrő képessége.

A jegybank várja, hogy a többi nagy nemzetközi hitelminősítő is javít Magyarország besorolásán - tette hozzá.

Kifejtette, további felminősítések akkor jöhetnek, ha Magyarország államadóssága tovább csökkent és az államadósság finanszírozásán belül törekszünk arra, hogy a finanszírozás forintalapú és belföldi, azon belül is főként lakossági forrásból valósuljon meg.

Elmondta, ennek érdekében jelentős mértékben fel kell gyorsítani a lakossági állampapírok értékesítését. Emellett kiemelten fontos a versenyképességet javító lépesek megtétele, hogy fenntartható módon tovább folytatódjon Magyarország felzárkózása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!