Hitelminősítés - Stabilra javította az eddigi negatívról az amerikai osztályzati kilátást a Fitch Ratings

Gazdaság, 2022.07.08

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte: az osztályzati kilátás stabilizálása azt tükrözi, hogy a koronavírus-járvány utáni erőteljes gazdasági kilábalás környezetében javul a rövid távú amerikai államadósság-dinamika.

A Fitch Ratings várakozása szerint az idén 19 százalékkal emelkednek az amerikai államháztartás bevételei, mindenekelőtt a személyi és a társaságiadó-bevételek lendületes növekedése miatt.

Mindezek alapján a cég jelentősen javította az amerikai költségvetési és adósságfolyamatokra adott előrejelzését: pénteken ismertetett új prognózisa szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államadósság-ráta az idei év végéig 113 százalékra csökken a 2021 végén mért 118 százalékról és a 123 százalékon tetőző, 2020-ban elért legutóbbi csúcsszintről.

A Fitch Ratings várakozása szerint az amerikai államháztartási hiány az idén a GDP-érték 5 százaléka lesz a tavalyi 10,2 százalék után.

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy a dollár a világ első számú tartalékvalutája, és ez rendkívüli finanszírozási rugalmasságot biztosít az amerikai kormány számára.

Mindezek alapján az Egyesült Államok adósságtűrő képessége erőteljesebb, mint más, ugyancsak "AAA" besorolású szuverén adósoké - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A három globális hitelminősítő közül jelenleg kettő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service tartja nyilván a lehetséges legjobb, "AAA/Aaa" besorolással az amerikai államadósság-kötelezettségeket.

A Standard & Poor's azonban - elsőként és eddig egyedüliként a globális piacvezető hitelminősítők közül - már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól ezt az elit államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolást 1941-ben megadta.

A cég - amelynek minősítési részlege néhány éve az S&P Global Ratings nevet viseli - a 11 évvel ezelőtti leminősítés óta az "AAA"-nál egy fokozattal alacsonyabb, "AA plusz" besorolással tartja nyilván a hosszú futamidejű amerikai államadósságot.

Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta a globális piacokon komoly megrázkódtatást okozó leminősítést, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Ha a Fitch Ratings az amerikai besorolásra 2020 nyara óta érvényben tartott - most stabilra visszajavított - negatív kilátást leminősítésre konvertálta volna, és így szintén megvonta volna az "AAA" amerikai besorolást, az Egyesült Államok a nemzetközi intézményi befektetők körében nem számított volna többé "AAA" osztályzatú államadósnak. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe és átlagolják a szuverén és kereskedelmi adósok hitelképességének megítéléséhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!