Horvát kormány: az INA-nak minden Horvátországban kitermelt gázt a HEP-nek kell eladnia

Gazdaság, 2022.09.14

A horvát kormány szerdai döntése szerint az INA horvát olajipari vállalatnak minden Horvátországban kitermelt gázt a kizárólag állami tulajdonban lévő Horvát Elektromos Műveknek (HEP) kell eladnia, továbbá meg kell emelnie a termelését tíz százalékkal - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

Davor Filipovic horvát gazdasági és energiaügyi miniszter a kormányülésen elmondta: kedden a gázellátás biztonságáért felelős válságstáb ülésén egyhangú döntés született arról, hogy javasolják a kormánynak a termelés tíz százalékos növelését, valamint a teljes kitermelt gáz kizárólagos eladását a HEP-nek. Az állami tulajdonban lévő elektromos művek ezt a gázt továbbítja, illetve eladja a háztartásoknak, a kórházaknak, az óvodáknak és más intézményeknek - tett hozzá.

Az intézkedés október 1-jén lép hatályba és március végéig lesz érvényben.

A kormányrendelet szerint a földgáztermelő a földgázt 0,3425 kunanába (18,31 forint) köteles értékesíteni kilowattóránként (kWh). A gázzal kizárólag a HEP rendelkezik és a gázszolgáltató vállalatok rendelkezésére bocsátja a veszteségek rendezése érdekében.

Továbbá kötelezi az INA-t arra, hogy a 2022. október 1-től 2023. március 31-ig tartó időszakban - a műszaki és technológiai lehetőségeknek megfelelően - a tervezetthez képest tíz százalékkal növelje a földgáztermelést.

A HEP-nek értékesített gázra elsősorban a gázellátási zavarok lehetséges hatásainak enyhítése miatt van szükség.

Az indoklás szerint a gázszolgáltatók zavartalan működéséhez szükséges gázmennyiségen (körülbelül 18 millió köbméter) túl nagy gondot jelent további 122 560 lakossági ügyfél számára a hiányzó mennyiség. Ők a rendkívül piaci zavarok miatt a kereskedelmi szerződéseket közszolgáltatásival helyettesítenék. A legtöbb ilyen fogyasztó a Gradska Plinara Zagreb-Opskrba vállalat által ellátott területeken található (71 023 ügyfél), és ezen potenciális ügyfelek számára további 128 millió köbméter gáz kellő időben történő biztosítására van szükség - írták.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón a gazdasági miniszter közölte: a kormányrendeletről értesíteni fogja a Mol Nyrt-t., amely az INA többségi tulajdonosa. Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.

Elmondta, a múlt héten már jelezték a Molnak, hogy a horvát háztartások védelme érdekében Zágráb hozni fog egy ilyen határozatot.

Az INA közleményben reagált a kormány döntésére, amelyben azt írták: a vállalat ahogy eddig is, tiszteletben fogja tartani a kabinetnek az energiaárak meghatározására vonatkozó minden döntését. Ami a termelés növelését illeti, az INA technikai és technológiai lehetőségein belül mindent megtesz a kitűzött cél elérése érdekében - tették hozzá, hangsúlyozva, hogy ez mindenekelőtt a már meglévő gázmezők és fúrások termelésbe állítását jelenti, amelyekhez a szükséges engedélyeket várják.

Horvátország gázellátásának 57 százaléka az Omisaljban épült, krki LNG-terminálon (cseppfolyósított földgáz-terminál) keresztül érkezik Horvátországba, 21 százaléka hazai termelésű földgáz, 22 százaléka pedig Oroszországból származik.

A teljes gázfogyasztás felét a háztartások használják fel, 27,7 százalékát a távfűtő- és hőerőművek, 11,3 százalékát az ipar és 15 százalékát a Petrokemija műtrágyagyár.

Az INA korábbi számítások szerint idén 703 millió köbméter hazai földgázt tervezett kitermelni, ezt a mennyiséget kell most növelnie.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!