Idei csúcsára nőtt az amerikai kereskedelmi mérleg hiánya májusban

Gazdaság, 2019.07.03

Az idei év legnagyobb hiányával zárt az Egyesült Államok kereskedelmi mérlege májusban a rekordnagyságú autóimport következményeként.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint májusban 55,5 milliárd dollárra rúgott a hiány, ez 8,4 százalékkal, 4,3 milliárd dollárral haladja meg az áprilisi 51,2 milliárd dollárt. Az export értéke 4,2 milliárd dollárral, 2,0 százalékkal, 210,6 milliárd dollárra nőtt, míg az importé 3,3 százalékkal, 8,5 milliárd dollárral, 266,2 milliárd dollárra ugrott az év ötödik hónapjában.

Elemzők kisebb, 54,0 milliárd dolláros hiányra számítottak májusról.

Az idei első öt hónapban 261 milliárd 353 millió dollár hiány keletkezett az amerikai külkereskedelmi mérlegben, ami 6,4 százalékkal, 15,7 milliárd dollárral haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Az export értéke 5,1 milliárd dollárral, 0,5 százalékkal, az importé pedig 20,8 milliárd dollárral, 1,6 százalékkal nőtt.

Májusban az Egyesült Államok több szójababot, autót és autóalkatrészt, utasszállító repülőgépet, valamint hálózati berendezést exportált, ugyanakkor több autót, kőolajat, félvezetőt, számítógépet és mobiltelefont importált. A Mexikóból és más külföldi országokból behozott autók értéke több mint 15,8 milliárd dollárt tett ki, ami minden idők legnagyobb összege.

A politikailag is érzékeny kínai relációban az amerikai hiány 12,2 százalékkal 30,2 milliárd dollárra nőtt az áruk kereskedelmében. Az Európai Unió 16,9 milliárd, Mexikó 9,1 milliárd, Japán 6,0 milliárd, Németország 5,8 milliárd, Kanada 3,6 milliárd, Olaszország 2,6 milliárd dollár, Franciaország 2,1 milliárd, India, 1,9 milliárd, Tajvannal 1,5 milliárd, Dél-Korea pedig 1,4 milliárd dollár többletet könyvelhetett el.

Az Egyesült Államok javára többlet keletkezett Dél- és Közép-Amerika (4,1 milliárd dollár), Hongkong (2,6 milliárd dollár), Szingapúr (0,6 milliárd dollár), Brazília (0,5 milliárd dollár), valamint Nagy-Britannia és Szaúd-Arábia (mindkettő kevesebb mint 100 millió dollár) esetében.

Az idei második negyedév első két hónapjában, áprilisban és májusban tovább nőtt a kereskedelmi mérleg hiánya, a külkereskedelem valószínűleg ballaszt lesz a gazdaság növekedésén. Az amerikai export növekedése lassult a gyenge világgazdaság miatt, az import viszont nem nagyon csökkent, mivel az amerikai fogyasztók jövedelmei emelkednek és így több külföldi terméket tudnak vásárolni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!