Ideiglenesen visszavonhatja a szerbiai árukra kivetett védővámot Koszovó

Gazdaság, 2019.01.23

Bizonyos időtartamra visszavonhatja a szerbiai árukra kivetett 100 százalékos vámot Koszovó - közölte szerdán Avni Arifi, a koszovói miniszterelnök kabinetfőnöke.

A koszovói KTV-nek nyilatkozva a kabinetfőnök leszögezte, hogy mindenképpen csak ideiglenes intézkedésről lenne szó, a kormány ezzel időt adna Belgrádnak arra, hogy rendezze a kapcsolatát Pristinával.

"Létezik egy korábban már említett mód a megoldásra, vagyis ha felgyorsítjuk a tárgyalásokat, akkor felfüggeszthetjük a vámokat, de csak akkor, ha már megkezdődött ez az intenzív tárgyalás" - magyarázta Avni Arifi.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a koszovói kormány továbbra is tartja magát a korábban megfogalmazott feltételekhez, vagyis csak akkor vonják vissza a 100 százalékos vámot, ha Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét.

Ramush Haradinaj kormányfő egyelőre nem erősítette meg kabinetfőnökének kijelentéseit.

A koszovói kormány november 21-én vetett ki 100 százalékos vámot a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árura, miután Belgrád sikeres lobbizásának következményeként Koszovót novemberben nem vették fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe. Bosznia-Hercegovina Belgrádhoz hasonlóan nem ismeri el Koszovó függetlenségét, így a vámnövekedést rá is kiterjesztette Pristina. A koszovói kormányfő sem Brüsszel, sem Washington kérésére nem volt eddig hajlandó visszavonni az intézkedést.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

A belgrádi sajtó jelentései szerint a pristinai intézkedés következtében a szerb gazdaság naponta mintegy egymillió eurós kárt szenved.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!