Ifo: a vártnál jelentősebben romlott a német üzleti hangulat októberben

Gazdaság, 2020.10.26

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben romlott a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe októberben az előző havihoz képest.  

Az ifo hétfőn azt közölte, hogy az októberi üzleti hangulatindexe 92,7 pontra süllyedt a szeptemberi 93,2 pontról. Öt hónap javulás után októberben először romlott a mutató. Elemzők kevésbé gyengülő mutatóra, 93 pontra számítottak októberre.

A gazdasági szereplők aktuális üzleti környezetről alkotott megítélését számszerűsítő mutató a szeptemberi 89,2 pontról 90,3 pontra erősödött, felülmúlta a szakértői várakozások átlagában szereplő 89,8 pontot.

A hat hónapra előretekintő mutató ugyanakkor 97,4 pontról októberre 95 pontra esett. A szakértők 96,5 pontot vártak.

Tavaly októberben az átfogó mutató 94,6 ponton állt. Idén eddig az index mélypontja áprilisban volt, 74,3 ponttal.

A koronavírus-járvány hatásaként a német gazdaság a második világháború óta a legmélyebb válságba jutott, a GDP 9,7 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző három hónaphoz képest. A mélyponton viszont már májusban túljutott, és a makromutatók a helyzet fokozatos javulását jelzik. Ezek alapján a német kormány szeptember elején 6,3 százalékról 5,8 százalékra fogta vissza a német GDP idei csökkenésével kapcsolatos várakozását.

Az ifo mutató és azon belül is a kilátásokkal kapcsolatos várakozás romlása elsősorban a koronavírus-járvánnyal összefüggő megbetegedések számának a jelentős növekedésére vezethető vissza, ami a pandémia első, tavaszi hullámának idején is tapasztalt komoly keresletvisszaeséssel párosulhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!