IHS Markit: a vártnál jobb teljesítményt nyújt az euróövezet magánszektora decemberben

Gazdaság, 2020.12.16

Jóllehet még mindig enyhén csökken, a vártnál sokkal jobb teljesítményt nyújt az euróövezet magánszektora decemberben, mivel a koronavírus-járvány második hulláma és az újra életbe léptetett korlátozások a tavaszinál kisebb hatást gyakoroltak a gazdaságra - ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimenedzser-indexeinek előzetes adataiból, amelyeket szerdán tettek közzé.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 31 havi csúcsra, 55,5 pontra emelkedett a novemberi 53,8 pontról. Elemzők enyhébb csökkenésre, 53,0 pontra számítottak. Az index decemberben már a hatodik egymást követő hónapban állt a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ felett.

A szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe 47,3 pontra kúszott fel a novemberi 41,7 pontról. Elemzők enyhe emelkedésre, 41,9 pontra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI 49,8 pontra ugrott a novemberi 45,3 pontról, ami ugyancsak meghaladja az elemzők által várt 45,8 pontot.

A feldolgozóipart az export növekedése és Németország kiemelkedő teljesítménye hajtotta, míg a szolgáltatásokat az Európa-szerte bevezetett szigorú közösségi távolságtartási szabályok vetették vissza. A gyárak termelését kevésbé befolyásolták a zárlatok, többségük zavartalanul működik tovább, a szolgáltatásokat nyújtó cégek viszont ismét leépítéseket hajtottak végre, de a novemberinél kevesebb embert bocsátottak el.

A vállatok sokkal derűlátóbban ítélik meg a jövőt, mert arra számítanak, hogy jövőre folyamatosan javul a helyzet, és a gazdaság nagyjából visszazökken a normális kerékvágásba, miután a SARS-CoV-2 vírus elleni hatásos védőoltások kiszorítják a járványt Európából. A jövőbeni várakozásokat tükröző alindex 60,4 pontról 63,8 pontra, 2018 áprilisa óta a legmagasabb értékre nőtt decemberben.

Franciaország és Németország gazdasága a novemberinél és az elemzők által vártnál is sokkal jobb teljesítményt nyújtott.

Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 52,2 pontra nőtt a novemberi 51,7 pontról, miközben elemzők csökkenésre, 50,4 pontra számítottak. A szolgáltatóipari BMI 46 pontról 47,7 pontra, a feldolgozóipari pedig 57,8 pontról 58,6 pontra, 34 havi csúcsra emelkedett.

Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe 49,6 pontra ugrott a novemberi 40,6 pontról, így jócskán felülmúlja az elemzők által várt 42,9 pontot. A szolgáltatóipari BMI 38,8 pontról 49,2 pontra kúszott fel decemberben, míg a feldolgozóipari 49,6 pontról 51,1 pontra emelkedett.

Az adatokból arra lehet következtetni, hogy az euróövezet gazdasága közel áll a stabilizálódáshoz azok után, hogy novemberben erős csökkenésre váltott a járvány terjedését fékező intézkedések bevezetésének közepette. Így a negyedik negyedévben a gazdaság teljesítményének visszaesése jóval kisebb lesz a tavaszinál - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy az új koronavírus elleni hatásos védőoltások kifejlesztésével és kereskedelmi forgalomba hozatalával felcsillant a fény az alagút végén, de a közeljövő még mindig nagyon sok kihívást jelent számos szolgáltatási vállalkozásnak.

Elemzők arra számítanak, hogy a negyedik negyedévben 2,6 százalékkal csökken az euróövezet hazai összterméke (GDP). A harmadik negyedévben szezonális kiigazítással 12,5 százalékkal nőtt az euróövezet gazdasága az előző negyedévhez képest. A második negyedévben 11,7 százalékkal, az elsőben pedig 3,6 százalékkal csökkent a GDP.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!