Ismét csökkentek a legfőbb román bankok részvényei, miután a kormány cáfolta a bankaktívákra kivetett adó eltörlését

Gazdaság, 2019.02.11

Hétfőn több mint négy százalékkal csökkentek a két legnagyobb romániai banknak a bukaresti értéktőzsdén jegyzett részvényei, miután a román miniszterelnök gazdasági tanácsadója cáfolta, hogy a kabinet eltörölné a január 1-től hatályos, bankaktívákra kivetett úgynevezett kapzsisági adót.

A bukaresti értéktőzsde irányadó BET indexe 1,87 százalékkal csökkent, a múlt heti 7,5 százalékos növekedés után. Ez utóbbit az okozta, hogy Valcov korábban még olyan nyilatkozatot tett, amiből arra lehetett következtetni, hogy a kormány törölni fogja a kapzsisági adót. A mostani újabb csökkenést az adó eltörlésének cáfolata eredményezte.

A Banca Transilvania kereskedelmi bank részvényei 4,17 százalékkal, a BRD Group Societe Generale részvényei 4,06 százalékkal csökkentek hétfőn.

Darius Valcov, a miniszterelnök gazdasági tanácsadója egy vasárnap esti televíziós műsorban jelentette ki, hogy a tavaly decemberben elfogadott 114-es sürgősségi kormányrendeletet, amely a bankokra, az energia és a telekommunikációs cégekre vet ki új vagy jelentősen megemelt adókat, csak egyes energiacégek esetében fogja módosítani a kormány, a bankok aktíváira kivetett kapzsisági adó marad.

Ezt azoknak a pénzintézeteknek kell fizetniük, amelyek 2 százalékot meghaladó bankközi hitelkamatlábat (ROBOR) alkalmaznak. Az illeték a bank aktíváinak 0,1 százalékától indul és a ROBOR jelenlegi, 3 százalékot meghaladó szintjénél eléri a 0,3 százalékot.

A karácsony előtt elfogadott sürgősségi kormányrendelet januártól hatályos, de még a parlamentnek is szavaznia kell róla. Az érintett vállalatok abban reménykednek, hogy a parlament felülvizsgálja a rendeletet.

Az év elején a lej sorozatban tizenegyszer került történelmi mélypontra az euróval szemben, amelynek árfolyama meghaladta a pszichológiai határnak tekintett 4,70 lejt. Hétfőn 4,7437 lej volt az euró árfolyama.

A Román Nemzeti Bank hétfőn enyhén emelte az idei inflációs előrejelzését. Becslésük szerint a fogyasztói árindex-növekedés 3 százalék lesz 2019-ben a korábban közölt 2,9 százalék helyett. A jövő évre 3,1 százalékos inflációval számolnak, miután korábban 3,2 százalék fogyasztói árnövekedést valószínűsítettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!