ITM: a koronavírus-járvány miatt januárban lassult a termelés

Gazdaság, 2021.03.05

Az év első hónapjában az ipari termelés volumene 6,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi értékhez képest. Az elmúlt időszakban bejelentett nagy volumenű beruházások azonban középtávon növelik a termelőkapacitásokat és a Gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései szintén tompítják a járvány negatív gazdasági hatásait - jelezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ipari termelésről péntek reggel kiadott első becslését kommentálva.

A minisztérium közleménye hangsúlyozza, hogy a kormány a járvány harmadik hullámában is kiemelten fontosnak tartja a vállalkozások megerősítését és fejlesztését, amit többek között bértámogatásokkal és beruházásösztönző támogatásokkal segít. Ezek a munkahelyvédelmi, munkahelyteremtő intézkedések összesen már több mint 1 millió 600 ezer munkahely védelméhez járultak hozzá.

Az ipari termelés volumenének csökkenéséhez egyrészt hozzájárult az előző évi januárhoz képest kettővel kevesebb munkanap, másrészt a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozó intézkedések is. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a kibocsátás 2,8 százalékkal mérséklődött.

A járványhelyzet miatt alkatrészhiány és szállítási nehézség is fellépett, emiatt a járműipar több hazai szereplője kénytelen volt visszafogni termelését januárban. Az első havi csökkenést a feldolgozóipari alágak fokozták. A legnagyobb súlyú járműgyártás jelentősen, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent, a számítógép, az elektronikai, és az optikai termék gyártása viszont emelkedett, idézte a KSH jelentését az ITM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!