ITM: a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgoznak ki

Gazdaság, 2019.07.16

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgoznak ki a szegedi ELI-ALPS kutatóközpont lézerrendszerének felhasználásával, erről egyeztetett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Toshiki Tajima, a University of California professzora, a TAE Technologies vállalat tudományos vezetője és Thierry Massard professzor, a francia Nukleáris Energia Bizottság tanácsadója kedden, Budapesten.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint a felek egyetértettek abban, hogy a nukleáris energia nélkülözhetetlen eleme a költséghatékony és környezetbarát energiamix kialakításának.

Palkovics László kiemelte: Magyarország érdeke, hogy az energia előállítása mellett hatékony megoldást találjon a keletkező nukleáris hulladék kezelésére is. A szegedi ELI-ALPS kutatóközpont alkalmas arra, hogy ott új módszert dolgozzanak ki az atomerőművek radioaktív hulladékainak lebontásához, hogy ne több ezer évig, csupán annak töredékéig maradjanak velünk.

A francia-amerikai-magyar együttműködésben tervezett projekt jelentősen csökkentheti a végleges elhelyezésre kerülő hulladék mennyiségét, ezzel elősegítheti a geológiai tárolók gazdaságosabb kihasználását, és a felezési idő csökkentésén keresztül tovább növelheti a tárolás biztonságát - írja közleményében a tárca.

A magyar kormány a Szegedi Tudományegyetem által koordinált nemzeti kutatási programot 3,6 milliárd forinttal támogatja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!