ITM-államtitkár: a korszerű belföldi üzemek a magyar növekedés legjobb példái

Gazdaság, 2019.11.06

Európai szinten is kiemelkedő a magyar gazdaság növekedése, az eredményeket azonban a számoknál is jobban jeleníti meg a korszerű belföldi üzemek teljesítménye - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szerdán, a Modern Gyárak Éjszakájának budapesti sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás közölte, hogy a rendezvényt jövő pénteken országszerte 73 helyszínen rendezik meg, vagyis tavalyhoz képest megduplázódott a résztvevő cégek száma.

A meghirdetett több mint 6 ezer látogatói hely túlnyomó része már be is telt, de még csaknem másfélezer érdeklődő jelentkezhet a programokra - tette hozzá.

Egy modern gyár meglátogatása működés közben kedvet csinálhat a szakmaválasztáshoz vagy egy új pálya kipróbálásához, a vállalkozókat pedig a korszerű technológiák bemutatásával fejlesztésekre ösztönözheti - indokolta a Modern gyárak éjszakájának megrendezését Schanda Tamás.

Az államtitkár fontosnak nevezte a kis- és közepes vállalkozások (kkv) támogatását, mivel ezek adnak megélhetést a családok jelentős részének, emiatt is szorgalmazta a magyar beszállítók számára kedvező együttműködések bővítését a külföldi nagyvállalatokkal. Schanda Tamás a kiemelkedő gazdasági eredményeket annak tulajdonítja, hogy a kormány 2010-ben szakított az addigi gyakorlattal, nem "idegen hatalmaknak, szervezeteknek" akar megfelelni, hanem patrióta gazdaságpolitikát folytat, és fenntartható növekedésre törekszik. A kormány - tette hozzá - ennek érdekében alakította át a szakképzést, és dolgozta ki a 2030-ig szóló kkv-stratégiát. Véleménye szerint nem lehetetlen vállalás, hogy addigra Magyarország az 5 legélhetőbb európai állam egyike legyen, de meglátása szerint ehhez a versenyképességet is erősíteni kell. Az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a kormányzati kkv-stratégia legfontosabb elemének a környezettudatosság fokozását, a korszerű technológiák alkalmazását és a magyar vállalkozások erősítését nevezte. György László mindezt azzal magyarázta, hogy hightech megoldások csökkentik a termelési költséget, és jobban kímélik a környezetet. Utóbbihoz hozzájárulhat, ha nemcsak a magyar tulajdonú, hanem az itt működő külföldi cégek is az otthonuknak tekintik az országot - hangsúlyozta. Az államtitkár szerint a Modern Gyárak éjszakájára jelentkező 72 vállalkozás és technológiai központ rendelkezik a 21. századi működéshez szükséges tudással, és ezt meg kell osztaniuk minden érdeklődővel. A programokon már tavaly sem csak a pályaválasztás előtt állók vettek részt, hanem egyetemi hallgatók és vállalkozók is - tette hozzá.

György László abban bízik, hogy a rendezvény hatására a technológiaváltást támogató pályázati lehetőségek iránt is erősödik az érdeklődés, hiszen - mint mondta - az eddigi tapasztalatok alapján a források 5 éven belül négyszeres megtérülést eredményeznek, így újabb mintaüzemek jöhetnek létre. Barta-Eke Gyula, az Ifka Kft. ügyvezető igazgatója a szervezők képviseletében elmondta, hogy jövőre ismét megduplázódhat a résztvevő cégek száma, így az érdeklődők a lakóhelyükhöz közel találhatnak programokat minden megyében. A Modern gyárak éjszakája tehát nemcsak a tudásközvetítésben és a pályaválasztásban segít, hanem a vidéki közösségek megerősítésében is - vélekedett.

Várakozása szerint a bemutatkozó helyszínek mindenki számára tudnak érdekességet mutatni, hiszen nyitottak és folyamatosan keresik a fejlődés, a megújulás lehetőségeit. Az ITM harmadik alkalommal rendezi meg a Modern gyárak éjszakáját. A program keretében az érdeklődők működés közben tekinthetik meg a mintaszerűen működő gyárakat és a nemzetközileg is versenyképes ipari üzemeket. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a Modern gyárak éjszakájának honlapján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!