ITM-államtitkár: az ágazati bértámogatási programban eddig 15 milliárd forintot ítéltek meg

Gazdaság, 2020.12.28

Az ágazati bértámogatási programban, ami a vendéglátásban, a turizmusban, a szolgáltató szektorban tevékenykedőknek nyújt segítséget, eddig 10 ezer munkáltató, csaknem 70 ezer munkavállaló esetében nyújtott be kérelmet és 15 milliárd forintot ítéltek meg támogatásként - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn a Facebookra feltöltött videójában.

Bodó Sándor szerint a programra azért van szükség, mert a koronavírus-járvány második hullámában a kormánynak már célirányosan kell azokat az ágazatokat segítenie, amelyek komoly hátrányokat szenvednek, hiszen nehéz heteket, hónapokat élnek át.

A támogatás lehetőségével a szállásadók, az utazásszervezők, valamint azok a buszos szolgáltatók is élhetnek, akik a turizmus területén tevékenykednek.

Az ágazati bértámogatás igényelhető maximális mértéke a minimálbér másfélszerese, személyenként havi bruttó 241 500 forint.

Kiemelte, a program lényege, hogy a kifizetett bérek 50 százalékát az állam, 50 százalékát pedig a munkaadók állják, akiknek a program időtartama alatt járulékot sem kell fizetniük, így a munkabérköltségek közel kétharmadát az állam biztosítja.

Az államtitkár szerint a legtöbb igénylés a fővárosból érkezik, az adatok azt mutatják, hogy a munkaadók átlagosan 101 ezer forintot igényelnek (ez a munkabér 50 százaléka).

Bodó Sándor elmondta, a pályázat részletei a munka.hu oldalon találhatók, a munkaadók a foglalkoztatási főosztályokon tudják leadni a kérelmeiket, amelyhez csatolni kell a dolgozók munkaszerződését is.

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány már a vírus magyarországi megjelenésétől kezdve elkötelezett volt a hatékony egészségügyi védekezés és a gazdasági mentőcsomag kialakításában.

A legfontosabb a munkahelyek megőrzése volt, ezért munkahelyvédelmi programot indítottak, amelynek eredményeként több mint 220 ezer munkahelyet tudtak megvédeni.

A járvány első hullámának végén pedig már a munkahelyek teremtése is előtérbe került, ezt szolgálta a 6+3 névvel ellátott munkahelyteremtő program, amelyben a bérek jelentős részét 6 hónapig az állam biztosítja, 3 hónapig pedig a munkaadóktól kéri ezt. A programnak köszönhetően nyár végére a regisztrált álláskeresők száma újra 300 ezer alá csökkent.

A vírus helyzet első és második hullámában bevezetett programok 1,6 millió munkavállaló munkahelyének megőrzésében segítettek - mondta az ITM államtitkára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!