ITM-államtitkár: Magyarország a vállalati hitelezésben második az unión belül

Gazdaság, 2021.02.09

Több mint 2400 milliárd forintnyi leszerződött, államilag támogatott hitel van ma a magyar gazdaságban, 2020-ban az egész Európai Unióban Magyarországon nőtt a második leggyorsabb ütemben  a vállalkozások hitelállománya -  mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

György László kiemelte, hogy olyan új struktúrákat építenek, amelyekkel a magyaroknak a 21. században is lesz munkájuk. Az egyetemi ökoszisztéma építésére közel 1500-2000 milliárd forintot tervez költeni a kormány. "Ha munka, van minden van. A 21. században a munkához tudásra van szükség, a tudásnak pedig szentélyeket kell építeni, hogy vonzó legyen a tanulás mindenkinek" - fogalmazott.

Kitért arra, hogy folyamatosan egyeztetnek a vállalkozásokkal, és érdekképviseleteikkel, hogy "első kézből" tudják, milyen problémákat érzékelnek. Konzultációt terveznek az így összeállt javaslataikról februárban. Egyértelműnek nevezte, hogy a járvány miatti korlátozásokkal érintett, veszteségeket szenvedett szektorokat segíteni kell az újraindításban. Ezért kaphatják meg ezek a cégek a kamatmentes újraindítási gyorshitelt, amit csak három év múlva kell elkezdeni törleszteni, és tíz évük van a törlesztésre. "Azt gondoljuk, fontos lesz az újraindulásnál, hogy lesz-e nekik forrásuk a megnövekedett forgóeszköz-igény finanszírozására" - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!