ITM államtitkár: munkaerőpiaci fordulatot jeleznek a júniusi munkanélküliségi adatok

Gazdaság, 2020.06.23

A veszélyhelyzeti intézkedések bevezetése óta a június 15-ei héten csökkent először a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, mindez munkaerőpiaci fordulatot jelez - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

György László kifejtette, a válság kirobbanásakor, a március 16-ai héten 281 ezer regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, számuk a június 8-ai hét végére 376 452-re emelkedett, a június 15-ei héten azonban a regisztrált álláskeresők száma 255-tel, 376 195-re csökkent.

Az államtitkár szerint a javulás a vállalkozásoknak köszönhető, amelyek elkezdtek újra munkavállalókat felvenni, ezt a folyamatot segíti a kormány a munkahelyteremtő bértámogatással.

Kérdésre válaszolva elmondta, a legtöbb új munkahely a turizmus, a vendéglátás, a kiskereskedelem és a feldolgozóipar területén jött létre.

György László közölte, a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseivel, mint például a Diákhitel plusz és a munkahelyvédelmi bértámogatással sikerült a legveszélyeztetettebbeket - a fiatalokat, azon belül főként a 20 év alattiakat és 20-29 év közöttieket, valamint a rövidített munkaidőbe kényszerülőket - megcélozni.

Az akcióterv eredményességét mutatja, hogy az Európai Unióban továbbra is Magyarországon a negyedik legalacsonyabb a munkanélküliség. A 4,1 százalékos munkanélküliségi rátánál kedvezőbb értéket csak Hollandiában (3,6 százalék), Lengyelországban (2,9 százalék) és Csehországban (2,2 százalék) mértek - ismertette az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!