ITM-államtitkár: számottevő volt a keresetek növekedése

Gazdaság, 2021.03.31

Tavalyhoz képest, a tíz évvel ezelőtti adatokkal összehasonlítva és uniós viszonylatban is számottevő volt a keresetek növekedése Magyarországon - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a friss statisztikai adatokat kommentálva szerdán az M1 aktuális csatornán.

A Központi Statisztikai Hivatal közölte: januárban 9,5 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagkeresete; a bruttó átlagkereset 411 000 forint volt januárban, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 273 300 forint volt.

Bodó Sándor felidézte: a minimálbér idén januárban 167 400 forintra nőtt, miközben tíz évvel ezelőtt 73 500 forint volt. A garantált bérminimum 219 ezer forintra nőtt mára, szemben a 2010-es 89 500 forinttal - tette hozzá.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a reálbérek idén januárban 6,6 százalékkal emelkedtek.

A kilátásokat illetően a szakpolitikus elmondta, hogy minden az egészségügyi helyzet alakulásától függ. Most a legfontosabb, hogy a problémás szektorok - a turizmus, a vendéglátás és egyéb szolgáltatások - életben tudjanak maradni - jegyezte meg. Utalt arra, hogy reményei szerint minél többen igénybe veszik az ágazati bértámogatásokat, a kutatási és fejlesztési támogatásokat, illetve a 25 év alattiak kedvezményét.

Bodó Sándor arra számít, hogy az újraindulást követően a bérnövekedés folytatódni fog.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!