ITM-államtitkár: versenyképességi feltétel a körforgásos gazdaság

Gazdaság, 2021.04.28

A körforgásos gazdaság nem csupán az élhető jövőnek, hanem a hosszú távú versenyképességnek is feltétele - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán, az Ökoindustria szakkiállítás online megnyitója alkalmából.

Steiner Attila hangsúlyozta, hogy a körforgásos gazdaság sokkal több, mint pusztán hulladékhasznosítás. Szemléletváltást feltételez, és megköveteli a gyártási folyamatok átalakítását, a nyersanyagok hatékony felhasználását, a pazarlás megszüntetését, a hatékony energiafelhasználást, a tiszta energiatermelést, a fenntartható közlekedést, a hulladék- és vízgazdálkodás fejlesztését - tette hozzá.

Az államtitkár szerint Magyarország elkötelezettségét mutatja, hogy elsőként rögzítette törvényben a 2050-es klímasemlegességi vállalást, a fenntarthatósághoz kapcsolódó intézkedéseit pedig sikerrel indította. A tavaly meghirdetett klíma- és természetvédelmi akcióterv rendelkezett az egyszer használatos műanyagok betiltásáról, az erdők területének növeléséről, az elektromobilitás ösztönzéséről, a naperőművi kapacitások bővítéséről. A Tisztítsuk meg az országot! projekt már 25 ezer tonna hulladéktól mentesítette az országot, míg a hozzá tartozó mobilalkalmazásra 15 ezer bejelentés érkezett. Illegális hulladéklerakók felszámolására 466 kedvezményezett 3,5 milliárd forint támogatást kapott pályázatokon, az első ütem május végéig befejeződik - közölte.

Steiner Attila kiemelte, hogy a kormány szemléletformálásra is jelentős forrásokat biztosít, de az ösztönzők mellett ma még sajnos szükség van az elrettentés eszközeire is. A büntetési tételek ezért szigorodnak, a szabálytalanságok elleni fellépést a hatóságok széles köre, többek között a mezőőrök, a vadőrök, a közúti ellenőrök is segíteni fogják.

Hozzátette, hogy a körforgásos gazdaság kiépítését az EU helyreállítási támogatása, valamint a következő uniós költségvetési ciklus forrásai is támogathatják. Olyan ágazatok jutnának közösségi pénzekhez, amelyek közvetlenül járulnak hozzá az erőforrások hatékony felhasználásához, a hulladékcsökkentéshez.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a fenntarthatósági fordulat nem kizárólag a gazdasági szereplők felelőssége, hiszen mindenki hasznosan cselekszik, aki szelektíven gyűjt hulladékot, csökkenti a pazarlást, visszafogja a fogyasztását. A kormány szerint a környezetvédelem érdekében nem beszélni, hanem tenni kell, az újraindítást pedig lehetőségnek kell tekinteni a körforgásos gazdaság kiépítésére - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!