ITM: az ipari termelés májusi növekedése megfelel a várakozásnak

Gazdaság, 2018.07.12

Az ipari termelés májusi alakulása a vártnak megfelelő - mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán az ipari termelés adataira reagálva.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön tette közzé, hogy májusban az ipari termelés volumene 0,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,8 százalékkal emelkedett.

A helyettes államtitkár kifejtette, több terület is a várt teljesítményt hozta, a vegyipar 16,3 százalékkal, a gumiipar 11,8 százalékkal növekedett, a villamos-berendezések gyártása 11 százalék felett teljesített, az elektronikai ipar és azon belül a híradástechnikai eszközök gyártása majdnem 53 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakát.

Az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseinek hatására, a gazdasági szereplők versenyképességének javulása nyomán a járműgyártás mellett több ágazat is megerősödött, amelyek képesek a hazai ipari termelést "tartani", ilyen például a gyógyszergyártás, az orvos-technológia, az elektronikai ipar különböző ága, a járműgyártáshoz kapcsoló vegyipari terület - tette hozzá.

Hangsúlyozta, jövőre az ipar további növekedésére számítanak, és ezt a bizalmi indexek, konjunktúra jelentése is alátámasztják.

A kormány intézkedései a hazai ipar versenyképességének javítását szolgálják, ezzel a hazai vállalkozások hatékonyabban, termelékenyebben tudnak bekapcsolódni az értéktermelésbe - mondta Pomázi Gyula.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!