ITM: februárban még emelkedett az ipari termelés volumene

Gazdaság, 2020.04.07

A KSH adatai alapján 2020. februárjában az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munka- és szökőnap hatástól megtisztított adatok alapján a termelés 1,7 százalékkal emelkedett - idézte az adatokat a statisztikai jelentéshez fűzött keddi kommentárjában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).&nbsp;&nbsp;<br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;A koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban nem jelentkezett, a kormány által bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek célja az elért eredmények, a magyar családok, a munkahelyek és a vállalkozások megvédése - hangsúlyozta a minisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye.

2020 februárjában a legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül a járműgyártásban lassult, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában gyorsult a növekedés üteme. A kisebb súlyú alágak többségében csökkent a termelés volumene. A termelés az év első két hónapjában 3,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Tavaly a mérséklődő globális konjunktúra következtében Európa országainak többségében az ipari termelés is csökkenni kezdett. Magyarországnak azonban sikerült ellensúlyoznia a külső kereslet kedvezőtlen alakulását. 2019-ben európai összevetésben a hazai ipari termelés nyújtotta a legjobb teljesítményt, 5,4 százalékos bővüléssel. Ebben a legnagyobb szerepet a közel 10 százalékos növekedést mutató járműipar játszotta, elsősorban a jelentős kapacitásbővítések eredményeként. 2010 januárja óta az ipari termelés több mint 49 százalékkal, 2014 elejétől pedig több mint 30 százalékkal nőtt Magyarországon.

Márciustól a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett feldolgozóipari leállások hatása már a hazai kibocsátásban is jelentkezni fog. A kormány gazdaságvédelmi akcióterve azonban hozzájárul a gazdaság újraindításához, a munkahelyek megőrzéséhez - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!