ITM: jelentős források és megújult szolgáltatások a vállalkozásfejlesztésben

Gazdaság, 2021.06.22

A kormány a járvány utáni újrainduláshoz 587 milliárd forint vállalkozásfejlesztési forrást, 2000 milliárd forint államilag támogatott kedvezményes hitelt és tőkét biztosít a cégek számára, valamint megújította a vállalkozásfejlesztés eszköztárát is - mondta György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár a Vállalkozásfejlesztési Tanács keddi, online megtartott ülésén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint.

Az államtitkár előadásában hangsúlyozta, hogy a következő 1,5 évben annyi vállalkozásnak tudnak majd segíteni, mint amennyit az elmúlt 30 évben 15 éves periódusokban elértek. A visszajelzések alapján a vállalkozók számára a legfontosabb szempontok a gyorsaság, a likviditás és az ütemezettség, amiket beépítettek a vállalkozásfejlesztési programokba. Így a korábbi 3-5 hónappal szemben a beruházásösztönző pályázatok átfutási ideje 45-60 napra rövidül. Ezzel egyidejűleg a likviditásukat segítve a támogatás 100 százalékát megkaphatják előlegként és az önerő finanszírozásához 0 százalékos Széchenyi-kártya hitelt vehetnek igénybe. Továbbá ütemezetten jelennek meg a programok, hogy a vállalkozások előre tudjanak tervezni és a számukra leginkább megfelelő felhívásra pályázzanak.

Ezen túl további szolgáltatások segítik a vállalkozásokat, hogy a rendelkezésükre bocsátott forrásokat a lehető leghatékonyabban tudják felhasználni. Az államtitkár ezek közül kiemelte a vállalkozói információs portált (Vali), aminek segítségével a vállalkozások személyre szabottan érhetik el a rendelkezésükre álló lehetőségeket - írták.

Az ülésen részt vevő szakmai szervezetek elismerően szóltak a Vali-ról és hangsúlyozták, hogy egy olyan, kimagasló magyar innováció, amelyet jó szívvel ajánlanak a cégek számára - áll a közleményben.

György László kitért arra, hogy elindult a Modern mintaüzemek program is, amelynek célja, hogy a vállalkozók működés közben tekinthessék meg a legmodernebb technológiákat, így a gyakorlatban láthatják a fejlődésüket szolgáló megoldásokat, a hazai nagyvállalatok pedig örömmel és készségesen nyitották meg kapuikat az érdeklődők előtt - tették hozzá.

Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár előadásában a közlemény szerint elmondta: a kormány kiemelt célja a környezeti szempontok érvényesítése a hazai gazdasági fejlődésben, ezért 2020 februárban konkrét intézkedésekkel meghirdette a Klíma- és természetvédelmi akciótervet.

Hozzátette, nagyon fontos, hogy a vállalkozások a jövő zöld technológiáiba tudjanak fektetni, mert így lehet megerősíteni a munkahelyeket és újakat teremteni, illetve hozzájárulni a bérek növekedéséhez Magyarországon. Megemlítette továbbá, hogy a Helyreállítási és ellenállóképességi terv segítségével (RRF) a koronavírus-világjárvány társadalmi és gazdasági hatása enyhíthető, és hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdaság fenntarthatóbbá váljon, és felkészüljön a zöld és a digitális átállásra - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!