ITM: kedvezőek a januári ipari adatok

Gazdaság, 2019.03.13

A januári ipari adatok jónak mondhatók, de látni kell, hogy Németországban, amelynek gazdaságához Magyarország sok szállal kötődik, csökken a teljesítmény, ez pedig előbb-utóbb be fog gyűrűzni az országba is - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a legújabb statisztikai adatokat kommentálva az M1 aktuális csatornán szerdán.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán reggel megerősítette a korábban közölt adatokat, miszerint januárban az ipari termelés volumene 4,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint pedig 5,0 százalékkal nőtt.

Az államtitkár kiemelte, miután Európában és Németországban is csökkent az ipar, Magyarországon meg kell védeni az eddigi eredményeket, ezért gazdaságvédelmi akcióterv készül.

A közép-kelet-európai régióban 2014 óta a magyar ipar bővült a legnagyobb mértékben - emlékeztetett György László.

Az államtitkár szerint a magyar iparnak dimenziót kell váltania, és át kell térnie az alacsonyabb hozzáadott értéket adó tevékenységekről a magas hozzáadott értékűekre. Ezért is tartja fontosnak például az önvezető autókhoz tervezett tesztpálya építését, amely elmondása szerint ezres nagyságrendben teremt új kutatási és fejlesztési munkahelyeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!