ITM: kiemelkedően fontosnak tekinti a kormány a DanubeInGrid villamosenergia-hálózati fejlesztést

Gazdaság, 2021.06.22

Kiemelkedően fontosnak tekinti a kormány az E.ON DanubeInGrid projektjét, amely a Dunántúl jelentős részén korszerűsíti a villamosenergia-hálózatot - közölte a projekt keddi online konzultációján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Steiner Attila a kormányzati támogatást azzal indokolta, hogy a DanubeInGrid az energiabiztonsághoz, az ország önellátásához, és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez hozzájárulva illeszkedik a kormány legfontosabb energetikai céljaihoz. A szlovák-magyar megvalósítású hálózatfejlesztés példaértékű lehet más nemzetközi együttműködések számára is - tette hozzá.

Az államtitkár üdvözölte, hogy a DanubeInGrid elnyerte a közös érdekű projekt (PCI, Projects of Common Interest) minősítést, és a túljelentkezés ellenére jelentős, 35 százalékos támogatáshoz jutott az uniós hálózatfinanszírozási keretből. Az energiafelhasználás rohamosan nő, az áramtermelés forrása pedig egyre sokszínűbb, ezért javítani kell a villamosenergia-rendszer szabályozhatóságát, és létre kell hozni a megújuló források csatlakozási lehetőségeit - tette hozzá.

Az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy nem csupán hálózatfejlesztési projekt kezdődik, hanem több éven át tartó program, amely a jövő áramszolgáltatását hozza létre okos eszközök, korszerű ellátásbiztonsági megoldások felhasználásával.

Kiss Attila hozzátette, hogy a DanubeInGrid beruházások sorát indítja el Magyarországon és Szlovákiában, megteremtve a fenntartható, energiahatékony ellátás alapjait.

Az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója szerint a fejlesztés elengedhetetlen, hiszen az érintett térség villamosenergia-hálózatát már most is jelentős terhelés éri, ugrásszerűen nő a felhasználás, rövid idő alatt a többszörösére nőtt a háztartási méretű kiserőművek csatlakozási igénye. Haraszti Judit hozzátette, hogy a határ két oldalán összesen 2 millió fogyasztó ellátását érinti a DanubeInGrid, amely többek között transzformátorfejlesztést, új vezetékek kiépítését, alállomások telepítését és korszerűsítését eredményezi.

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal elnökhelyettese abban bízik, hogy újabb belföldi projektek nyerhetnek uniós hozzájárulást, hiszen további támogatási kategóriákat eredményezhet az európai energiainfrastruktúra felkészítése a klímacélokra. Magyarország számára különösen kedvező lehetőség, hogy új pályázatok támogathatják az energetikai együttműködéseket EU-n kívüli államokkal - tette hozzá Ságvári Pál.

A DanubeInGrid az E.ON korábbi bejelentése szerint 100 milliárd forintból valósul meg a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt., valamint Západoslovenská distribučná elosztótársaság, és a Slovenská elektrizačná prenosová sústava átviteli rendszerirányító részvételével. A fejlesztési összeg Magyarország és Szlovákia között fele-fele arányban hasznosul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!