ITM: tovább bővült az ipari termelés

Gazdaság, 2018.11.13

Tovább bővült az ipari termelés szeptemberben, ami elsősorban a gumigyártásban elért, több mint 13 százalékos és a kőolaj-feldolgozásban tapasztalt 11 százalék feletti növekedéssel magyarázható - mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagálva.

A KSH keddi közlése szerint szeptemberben a munkanaphatástól megtisztított ipari termelés 2,2 százalékkal emelkedett, a nyers adat szerint 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A helyettes államtitkár kifejtette, a termelés növekedéséhez a gumigyártásban és a kőolaj-feldolgozásban tapasztalt növekedés mellett az élelmiszergyártás és a villamos energiához köthető iparágak számottevő bővülése is hozzájárult.

Hangsúlyozta: a bővülő iparágak lehetőséget biztosítanak a magyar gazdaság járműipari függőségének csökkentésére. Hozzátette: egyre több iparág képes olyan versenyképes termékek előállítására, amelyek a következőkben meghatározhatják a gazdaságot.

Az ipari termelés növekedésében komoly hajtóerőnek számítanak - a versenyképességet is biztosító - kormányzati beruházások - fogalmazott Pomázi Gyula.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!