ITM: újra lehet jelentkezni a Drónirányító és drónadatelemző továbbképzésre

Gazdaság, 2021.12.07

Január végéig lehet újra jelentkezni a világon egyedülálló Drónirányító és drónadatelemző szakirányú felsőfokú továbbképzésre - mondta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Kiemelte: a képzésnek az innovációs tárca és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével létrehozott Digitális Fejlesztési Központ drónlaborja ad helyet.

A kurzus egyedisége abból adódik, hogy a hallgatók nemcsak a biztonságos drónüzemeltetést, hanem a drón által szerzett adatok elemzését, kiértékelését is megtanulják - jegyezte meg.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a győri egyetemmel 2019 óta működnek együtt; céljuk a haladó technológiák megoldásainak a hasznosítása a gyakorlatban különböző ágazatokban.

A drónfelvételek elemzése szoftverek révén a mezőgazdaságban a pontos hozamtérképek kialakításában, a művelési területek fertőzöttségének megállapításában, a vízgazdálkodásban a fertőzés helye, eredője és kiterjedtsége azonosításában, az építőiparban három dimenziós ingatlanmodellek, hőtérképek létrehozásában, a távközlésben és az energetikában az infrastruktúra állapotának felmérésében segíthet.

A képzés első alkalommal az idén februárban indult, a tervezett létszámhoz képest túljelentkezéssel, és hamarosan véget ér - tájékoztatott Solymár Károly Balázs. Jelentkezni a következő kurzusra a Széchenyi István Egyetem felnőttképzési felületén lehet.

Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja a sajtótájékoztatón elmondta, hogy céljuk valós ipari problémákra megoldásokat találni, együttműködve az ipari partnerekkel és a kormányzattal.

Az egyetemi modellváltás eredményeképpen egy "új lába" az intézményüknek, hogy kutatásaik eredményeit a piacon kívánják hasznosítani, a tudást használható értékké alakítják - húzta alá.

Drotár István, a Digitális Fejlesztési Központ vezetője arról beszélt, hogy képzéseik az infokommunikációs szektor hatalmas "humánerőforrás kapacitási ínségén" enyhítenek.

A két évvel ezelőtt létrehozott intézmény vezetője tájékoztatott arról, hogy a drónlaborhoz kapcsolódva a jövőben egy agrárdigitalizációs szakmérnök képzés indítását tervezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!