Januárban 2,3 százalékkal csökkent a román ipari termelés

Gazdaság, 2021.03.12

Januárban a nyers adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a visszaesés 0,9 százalék volt. A vizsgált időszakban a bányaipar kibocsátása 13,7 százalékkal csökkent, a feldolgozóiparban 2 százalékos visszaesést jegyeztek, míg a villamos-, hőenergia és gáz termelése, valamint szolgáltatása stagnált a tavaly januárhoz mérten.

Januárban az ipari termelés a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal csökkent decemberhez mérten, míg a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint stagnált.

Az ipari vállalatok árbevétele januárban 0,6 százalékkal csökkent a tavalyi év első hónapjához mérten, ugyanakkor 0,5 százalékkal nőtt decemberhez képest.

A statisztikai intézet szintén pénteken közölte az új ipari megrendelésekre vonatkozó adatokat, januárban az új megrendelések 2,5 százalékkal nőttek tavaly januárhoz mérten, decemberhez képest 4 százalékos növekedést jegyeztek fel. Tavaly a nyers adatok szerint 9,2 százalékkal csökkent a román ipari termelés a 2019-es évhez mérten, miután 2019-ben 2,3 százalékkal mérséklődött az ipar kibocsátása a nyers adatok szerint az előző évhez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!