Januárban 3,3 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban

Gazdaság, 2019.02.08

Januárban 3,3 százalékra emelkedett a munkanélküliség Csehországban. Decemberben ez a mutató 3,1 százalék volt - közölte a cseh munkaügyi hivatal pénteken Prágában.

Az év első hónapjában 245 057 munkanélkülit tartottak nyilván a hatóságok, ami 1997 óta a legalacsonyabb januári szám. Egy éve, 2018 januárjában 3,9 százalékos volt a munkanélküliség Csehországban. A szabad munkahelyek száma január végén 331 453 volt, havi összehasonlításban 7043-mal, éves szinten pedig 100 725-tel volt magasabb ez a mutató.

A januári munkanélküliségi mutató már hagyományosan magasabb, mint a decemberi, ami a szezonális munkák és a mezőgazdasági munkák szüneteltetésével magyarázható - mondta Katerina Sadílková, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója prágai sajtótájékoztatóján. A tavaszi hónapokban a munkanélküliségi ráta újabb csökkenésére lehet számítani. Sadílková szerint a csehországi munkaerőpiac várhatóan az idén is stabil lesz, alapvetően munkaerőhiánnyal kell számolni.

Ami a régiókat illeti már hagyományosan Prágában volt a legalacsonyabb (2 százalék) a munkanélküliségi mutató, míg a Morvasziléziai régióba a legmagasabb (4,9 százalék).

Az Eurostat ügynökség adatai szerint az Európai Unióban Csehországban van a legalacsonyabb munkanélküliség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!