Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban

Gazdaság, 2023.02.08

(MTI) - Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban a decemberi 3,7 százalékról - közölte a munkaügyi hivatal szerdán Prágában.

Az állást keresők száma 283 059 volt, míg a szabad munkahelyek száma 281 141, 2018 márciusa óta most először nagyobb a munkát keresők száma, mint a betöltetlen álláshelyeké.

Tavaly januárban a munkanélküliség 3,6 százalékos volt. Egy éve 267 ezren kerestek munkát, míg a betöltetlen állások száma 352 ezer volt.

A drágább energiák és nyersanyagok miatt a munkáltatók jelenleg óvatosabbak az új emberek felvételekor, mint korábban, számos cég igyekszik pénzügyi tartalékot felhalmozni az esetleg nehezebb időkre - fejtette ki újságírók előtt Viktor Najmon, a cseh munkaügyi hivatal vezérigazgatója. Úgy vélte: a csehországi munkanélküliség továbbra is alacsonynak mondható, várható, hogy a téli hónapokban stagnálni fog, majd a szezonális munkák megindulása után nagy valószínűséggel újra csökken.

A hivatalok kimutatása szerint január végén Csehországban 94 383 ukrán állampolgár dolgozott a speciális tartózkodási vízum alapján. További 16 310 ukrán állampolgár munkát keres, ami az összes munkát keresők 5,3 százaléka. Az ukránok többsége az építőiparban, a gyárakban és a közlekedésben dolgozik. A szakképzettséget megkövetelő szakmákban a legnagyobb gondot a hiányos nyelvtudás okozza - hangzott el a sajtótájékoztatón.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!