Januárban mérséklődött az éves infláció Csehországban

Gazdaság, 2021.02.12

Januárban 2,2 százalékra mérséklődött az éves szintű inflációs ráta Csehországban a decemberi 2,3 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

Az ármozgásokat leginkább a lakhatási költségek befolyásolták. Tavaly januárhoz viszonyítva jelentősen megdrágultak ugyanakkor az alkoholos italok és a dohánytermékek, egyaránt mintegy 9 százalékkal, míg a postai és a telekommunikációs szolgáltatások 1,2 százalékkal olcsóbbak lettek.

"Míg decemberben az áram 2,5 százalékkal drágult, januárban 1,4 százalékkal olcsóbb lett. A földgáz ára éves összehasonlításban az idén januárban 4,7 százalékkal volt alacsonyabb. A lakbérek emelkedése 1,3 százalékra mérséklődött, a háztartási hulladékszállítás januárban 3,8 százalékkal drágult, míg decemberben ez a drágulás több mint 12 százalékot tett ki" - olvasható a statisztikusok közleményében.

"Éves összehasonlításban januárban az árucikkek 1,9 százalékkal, a szolgáltatások pedig 2,6 százalékkal voltak drágábbak" - mutatott rá a statisztikai hivatal.

Havi szinten januárban a fogyasztói árak növekedése 1,3 százalékos volt. Elsősorban az élelmiszerek, az alkohol és a dohányáru volt drágább, míg az áram és a földgáz olcsóbb lett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!