Januárban romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2022.01.25

Az előző három hónapban elért javulás után januárban csökkent a fogyasztói hangulatindex az Egyesült Államokban, bár a vártnál kevésbé a Conference Board gazdaságkutató intézet kedden publikált felmérése alapján.

A várt 111,8 ponthoz képest kevésbé, 113,8 pontra süllyedt januárban a Conference Board fogyasztói hangulatindexe a decemberi 115,2 pontról.

A vártnál kisebb csökkenés az aktuális helyzet jobb megítélésének köszönhető. A kilátások azonban - benne a jövedelmi, gazdasági és foglalkoztatási lehetőségek megítélésével - romlottak.

A fogyasztók aktuális helyzetmegítélését számszerűsítő index 148,2 pontra emelkedett a decemberi 144,8 pontról. A kilátások megítélését számszerűsítő mutató pedig 90,8 pontra csökkent 95,4 pontról.

Lynn Franco, a Conference Board makrogazdasági mutatókkal foglalkozó igazgatója szerint az előző három havi javulás után a fogyasztói hangulatban bekövetkezett romlás arra utal, hogy az idei első negyedévben a gazdaság mérsékeltebb növekedési fázisba lépett, mivel a fogyasztók aktuális helyzetről alkotott megítélése javult. A kilátásokat borúsabban ítélik meg ugyan mint decemberben tették, az olyan nagyértékű beszerzések, mint a lakás, az autó és a nagyobb háztartási berendezések hat hónapra előre vonatkozó terveit azonban optimistábban állították fel. Az inflációs várakozások mutatószáma januárban már a második egymást követő hónapban csökkent a novemberi 13 havi csúcsról.
https://www.conference-board.org/topics/consumer-confidence
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!