Japán kézben a legtöbb amerikai állampapír

Gazdaság, 2019.10.22

Augusztusban már a harmadik egymást követő hónapban japán tulajdonban volt a legtöbb amerikai állampapír, amelyből hosszú szünet után Oroszország is vett.

Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint Japán júliushoz képest 43,9 milliárd dollárral, csaknem 1175 milliárd dollárra növelte amerikai állampapír-portfólióját augusztusban. A szigetország 2017 májusa óta idén júniusban lett ismét az amerikai állampapírok legnagyobb tulajdonosa.

A listát két évig vezető Kína augusztusban 1103 milliárd dollárnyi amerikai állampapírral rendelkezett, ami 6,8 milliárd dollárral kevesebb júliushoz képest.

Augusztusban az amerikai állampapírok harmadik legnagyobb tulajdonosa Nagy-Britannia volt 349,9 milliárd dollárral, amelyet Brazília (311,5 milliárd dollár) és Írország (272,5 milliárd dollár) követett.

A tíz legnagyobb tulajdonos között van még Luxemburg, a Kajmán-szigetek, Svájc, Hongkong és Belgium.

Oroszország augusztusban 826 millió dollárral, 9,327 milliárd dollárra növelte amerikai állampapír-állományát. Júliusban még 2,35 milliárd dollárért adott el amerikai állampapírokat.

Tavaly áprilisban, a Moszkva ellen hozott szigorú amerikai szankciók következtében Oroszország 48,7 milliárd dollárra csökkentette az amerikai állampapír-portfólióját az egy hónappal korábbi 96,1 milliárd dollárról, májusban pedig már csak 14,9 milliárd dollárnyi összegű amerikai állampapír volt orosz kézben.

A legtöbb amerikai állampapírral 2013-ben rendelkezett Oroszország, értéke meghaladta a 150 milliárd dollárt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!