Javított az osztrák konjunktúra megítélésén a WIFO

Gazdaság, 2023.01.30

Javított az osztrák konjunkturális helyzet és kilátások megítélésén a WIFO osztrák gazdaságkutató intézet havi rendszeres felmérésének januári kiadásában.

A WIFO szezonálisan kiigazított konjunktúraindexe januárban az előző havi 5,7 pontról 6,4 pontra emelkedett.

A javulás elsősorban az aktuális helyzet kedvezőbb megítélésének volt köszönhető. Az index 1,4 ponttal emelkedett 11,5 pontra. Az egyes gazdasági ágazatokon belül eltérően alakult az aktuális helyzet megítélése. A szolgáltatási ágazatokban és a kiskereskedelemben javult a helyzetmegítélés, a feldolgozóiparban és az építőiparban viszont romlott.

A feldolgozóiparban 1,3 ponttal csökkent az index 2,6 pontra, vagyis az ágazat vállalatai nem túl elégedettek a helyzetükkel. Az építőiparban a helyzetindex 1,8 pontot veszített értékéből, de 17,8 ponton így is jó helyzetértékelést tükröz. A szolgáltatási ágazatokban az index 2,3 pontot erősödött az előző hónaphoz képest, és 17,2 ponton ismét elégedettséget tükröz. A kiskereskedelemi ágazatok helyzetindexe 2021 szeptembere óta első alkalommal emelkedett a nullás határ fölé, 2,2 pontot ért el 4,9 pontos emelkedéssel.

A várakozások indexe 0,3 pontos növekedéssel lényegében nem változott, 1,3 ponton állt, alig valamivel áll a bizakodó kilátásokat a pesszimista várakozásoktól elválasztó nulla pontos határ felett.

Az egyes ágazatok azonban a kilátásaikat is eltérően ítélik meg, nem csak az aktuális helyzetüket.

A szolgáltatóiparban alig változtak a várakozások, a kiskereskedelemben azonban nagy romlás volt tapasztalható, a mínusz 18,3 pont rendkívül borúlátó várakozásokról árulkodik. A kiskereskedelmi cégek az árak emelkedésére és a forgalom stagnálására számítanak.

A feldolgozóipar továbbra is borúlátóan ítéli meg a kilátásait, az index 5,3 ponttal a negatív tartományban szerény javulást mutat az előző havihoz képest. A vállalatok az elkövetkező hónapokra gyengülő termelési dinamikára számítanak. A foglalkoztatási kilátásaik is romlottak valamelyest.

Az építőipar várakozási indexe erősen optimista, pozitív 27,4 pont, bár az előző havinál 4,6 ponttal alacsonyabb.
https://www.wifo.ac.at/news/news_detail?j-cc-id=1674153656313&j-cc-node=news
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!