Javult a befektetői hangulat az euróövezetben májusban

Gazdaság, 2019.05.06

Májusban is javult, immár a harmadik egymást követő hónapban a befektetői hangulat az euróövezetben a berlini Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett kimutatása szerint.

A befektetői hangulatindex tavaly november óta a legmagasabb szintre, 5,3 pontra emelkedett az áprilisi mínusz 0,3 pontról. Elemzők romló értékre, mínusz 2,1-re számítottak májusról.

A mutató nulla fölötti értéke derűlátó, nulla alatti értéke borúlátó várakozásokat tükröz.

A befektetők hangulatát erősen javította a globális környezet kedvező alakulása, valamint az, hogy legalább októberig nem kell attól tartani, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

Májusban tovább javult a gazdasági helyzet világszerte, Európában is. Így a recessziótól való félelmek enyhültek - mutatott rá Manfred Hübner, a Sentix igazgatója.

A hangulatindex elemei közül a befektetői környezet aktuális állapotát számszerűsítő mutató 4 ponttal, mínusz 0,3 pontra - tavaly március óta a legerősebb szintre - emelkedett. Az euróövezet következő hat hónapjára vonatkozó várakozások alindexe 3,8 pontról 11,0 pontra nőtt.

A Sentix németországi hangulatindexe is javult: az áprilisi 2,1 pontról 7,9 pontra nőtt értéke, ami tavaly november óta a legjobb adat. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató értéke 10,5 pontról 18,3 pontra, a kilátásoké pedig mínusz 6,0 pontról mínusz 2,0 pontra kúszott fel. Hübner a kedvező változást annak tulajdonítja, hogy az év eleje óta jelentősen élénkülő kínai gazdaság egyre nagyobb lökést ad az exportfüggő német gazdaságnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!