Javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban júniusban

Gazdaság, 2021.06.25

Javult a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban júniusban a Michigan egyetem szokásos havi felmérésének tanúsága szerint.

A pénteken közölt adatok azt mutatják, hogy 85,5 pontra emelkedett a fogyasztói hangulatindex értéke a májusi 82,9 pontról. Elemzők erősebb adatra, 86,5 pontos értékre számítottak.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 78,8 pontról 83,5 pontra javult, ugyanakkor a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke 89,4 pontról 88,6 pontra csökkent.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 4,2 százalékra csökkent az előző havi 4,6 százalékról, míg az ötéves inflációs várakozás 3,0 százalékról 2,8 százalékra mérséklődött.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!