Javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban novemberben

Gazdaság, 2019.11.22

Javult a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban novemberben a Michigan egyetem szokásos havi felmérésének tanúsága szerint, jelezve, hogy az egyre több bizonytalanság dacára a fogyasztók derűlátóak, és emelkedő kiadásaikkal továbbra is támogatják a gazdaság növekedését.

A pénteken közölt végleges adatok szerint 96,8 pontra emelkedett a fogyasztói hangulatindex értéke az októberi 95,5 pontról. Az előzetesen közölt adat jóval gyengébb, 95,7 pont volt.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója az októberi 84,2 pontról 87,3 pontra emelkedett, ugyanakkor a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke 113,2 pontról 111,6 pontra süllyedt.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,5 százalék volt, megegyezett az októberivel, míg az ötéves inflációs várakozás 2,3 százalékról, 2,5 százalékra nőtt.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz embert kérdeznek meg telefonos interjú keretében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!