Javult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedése júliusban

Gazdaság, 2021.08.04

Javult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedése júliusban a dél-kínai járványhelyzet enyhülése nyomán ismét élénkülő keresletnek köszönhetően.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének szerdán közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júliusban 54,9 pontra erősödött a júniusi, 50,3 pontról. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedést, az alatti pedig visszaesést jelez.

A teljesítmény erősödésének hátterében a múlt hónapban ismét felélénkülő kereslet állt. Az új megrendelések állományának meredek emelkedését a felmérésben részt vevő vállalatok a dél-kínai járványgóc visszaszorításának tulajdonították. Az új exportmegrendelések állományára azonban változatlanul rányomta a bélyegét a külpiacokon fennálló járványhelyzet.

A teljesítmény javulásával párhuzamosan a szolgáltatóipari vállalatok ismét bővítették alkalmazotti létszámukat, jóllehet a foglalkoztatottság részindexének növekedése mérsékelt volt.

A beszerzési költségek inflációja a júniusi enyhülést követően újból jelentősen felgyorsult a múlt hónapban. A vállalatok elsősorban a munkaerő, az üzemanyag és a nyersanyagok árainak növekedésére panaszkodtak.

A költségterhek okozta nyomást a szektorban működő vállalatok áremeléssel igyekeztek enyhíteni. A szolgáltatások ára az idei eddigi legnagyobb mértékben nőtt júliusban.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex javuló derűlátásról árulkodott a múlt hónapban, a júniusi, kilenc havi mélypont után, de még így is a történelmi átlag alatt maradt. Számos vállalat abban bízik, hogy a járvány felszámolása élénkíti majd a külföldi és belföldi forgalmat, és kedvezőbb világgazdasági feltételekhez vezet. A tevékenység javulását várják továbbá új termékek bevezetésétől is.

A szintén szerdán közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a júniusi, 50,6 pontról 53,1 pontra kapaszkodott vissza júliusban. A javulást a szolgáltató szektor teljesítményének növekedése idézte elő, a feldolgozóipari teljesítmény ugyanis csak kis mértékben bővült júniusról.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatokat értékelve rámutatott: bár a termelés, az új megrendelések állománya, valamint a foglalkoztatottság részindexei mind az 50 pontos küszöb fölött álltak júliusban, a beszerzési költségek és termelői árak továbbra is meredeken emelkedtek, így a vállalatokra változatlanul jelentős inflációs nyomás nehezedik. A szakértő arra számít, hogy az augusztusi adatokra ismét rányomja majd a bélyegét a kelet-kínai Csiangszuban július végén felbukkant, majd az ország más területeit is érintő újabb járványgóc. Vang úgy vélekedett: bár a kínai gazdaság második negyedéves adatai összhangban álltak a várakozásokkal, a júliusi Caixin/Markit felmérések alapján számított BMI adatok arra utalnak, hogy a gazdasági helyreállás nem áll biztos lábakon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!