Javult a svájci konjunktúramutató decemberben

Gazdaság, 2019.12.30

Elemzők által vártnál nagyobb mértékben javult a svájci konjunktúramutató értéke decemberben. Svájc vezető gazdaságkutató intézete, a zürichi Konjunkturforschungsstelle (Kof) hétfőn azt közölte, hogy a hat hónapra előretekintő decemberi konjunktúramutatója 96,4 pontra ugrott a novemberi 92,6 pontról.

Szakértők kevésbé javuló mutatóra, 94,5 pontra számítottak.

Tavaly decemberben az index hajszálpontosan a mostani szinten, 96,4 ponton állt.

Az elmúlt egy évben a mutató mélypontja novemberben volt 92,6 ponttal, a csúcsa pedig 97,2 ponttal áprilisban és januárban.

A decemberi mutatót elsősorban az áramtermelő, a papíripari, a fémipari, a szállodaipari, valamint a vendéglátóipari ágazat adatai erősítették.

A szeptember végével záródott három hónapban a svájci hazai össztermék (GDP) 0,4 százalékkal nőtt az előző negyedévvel összevetve, amikor a bővülés szerényebb, 0,3 százalék volt.

Éves összevetésben a GDP 1,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi jóval szerényebb, 0,2 százalékos bővülést követően.

Svájc gazdasági államtitkársága (SECO) decemberben 0,8 százalékról 0,9 százalékra javította az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, miközben továbbra is arra számít, hogy a kereskedelmi feszültségek és a világgazdasági növekedés lassulása kedvezőtlenül hat Svájc külkereskedelmére és befektetési tevékenységére.

A SECO szeptemberig 1,1 százalékos idei GDP-növekedéssel számolt, akkor a becslését 0,8 százalékra rontotta, majd decemberben 0,9 százalékra javította.

Amennyiben a legújabb előrejelzés igaznak bizonyul, a svájci gazdaság mostani éve lesz a legrosszabb 2012 óta, amikor 1,0 százalékos növekedést mértek.

A jövő évre továbbra is 1,7 százalékos növekedéssel számol a svájci kormány.

Tavaly 2,2 százalékkal nőtt a svájci gazdaság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!