Javult kissé az euróövezet gazdasági teljesítménye májusban

Gazdaság, 2019.05.23

Kissé javult, bár a vártnál gyengébbnek bizonyult májusban az euróövezet gazdasági teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexeinek alapjául szolgáló csütörtökön közzétett felmérése szerint.

A vártnál szerényebb eredményt hoztak a Markit előzetes beszerzésimendzser-indexek (BMI) az euróövezet májusi teljesítményére nézve. A feldolgozóipar teljesítményét követő mutató 47,7 pontra csökkent az áprilisi 47,9 pontról, a szolgáltatóipari 52,5 pontra csökkent 52,8 pontról, a két mutató alapját képező adatok összesítésével képzett kompozit BMI pedig 51,6 pontra emelkedett 51,5 pontról.

A piac mindhárom esetben magasabb értéket várt májusra, a feldolgozóipari BMI esetében 48,1 pontot, a szolgáltatóiparinál 53,0 pontot, a kompozit indexnél pedig 51,7 pontot.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését jelzi, míg az 50 pont alatti érték teljesítményvesztést tükröz.

A mutatók összetevői közül az exportmegrendelések már a nyolcadik egymást követő hónapban csökkentek, bár az előző két havinál kisebb mértékben. Az új munkahelyek létesítésének az üteme a legkisebbnek bizonyult 2016 szeptembere óta. A gazdasági szereplők bizalmi mutatója pedig négy és fél éve a legalacsonyabbnak bizonyult.

"Az euróövezeti gazdaság teljesítménye májusban is a pangás jeleit mutatta, arra utalva, hogy a második negyedévben is csak szerény mértékű GDP-növekedésre lehet számítani" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. "A BMI mutatók jelen állása alapján 0,2 százalékos negyedéves GDP-növekedést lehet valószínűsíteni a második negyedévre" - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!