Jelentősen csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene novemberben az euróövezetben

Gazdaság, 2021.01.07

Jelentősen, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az euróövezetben novemberben a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott intézkedések újabb szigorításának közepette. A negyedik negyedéves fogyasztás szempontjából rossz előjel, hogy meredek ütemben esett vissza a ruházati termékek és a lábbelik forgalma.  

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 6,1 százalékkal, éves szinten pedig 2,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Elemzők éves összehasonlításban 0,8 százalékos emelkedésre, az előző hónaphoz képest pedig 3,4 százalékos visszaesésre számítottak, miután októberben még 4,2, illetve 1,4 százalékos bővülést mértek.

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió egészében havi szinten 5,0 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,0 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom novemberben. Októberben az előző hónaphoz mérve 1,4 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig még 4,1 százalékkal nőtt a forgalom.

Havi összehasonlításban az euróövezetben különösen erősen, 32,0 százalékkal bővült az internetes és postai megrendelések forgalma, míg a ruházati termékek és lábbelik forgalma 27,8 százalékkal esett vissza. Az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruk forgalma 2,7 százalékkal nőtt.

Az unió egészében a ruházati termékek és lábbelik forgalma 26,6 százalékkal esett vissza, míg az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruké 2,4 százalékkal nőtt. Az internetes és a postai megrendeléses vásárlások volumene 32,9 százalékkal ugrott meg.

Az uniós tagállamok közül havi szinten Hollandiában (2,6 százalék), Horvátországban (2,5 százalék) és Németországban (1,9 százalék) nőtt legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom volumene novemberben. A legnagyobb csökkenést Franciaországban (-18,0 százalék), Belgiumban (-15,9 százalék) és Ausztriában (-9,9 százalék) mérték.

Éves összevetésben az eurózónában az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruk forgalma 2,7 százalékkal nőtt, míg az üzemanyagok kivételével számított nem élelmiszeripari termékeké 5,2 százalékkal csökkent. A benzinkutak forgalma 18,0 százalékkal, a ruházati termékek és cipőké pedig 27,8 százalékkal esett.

Az unió egészében a benzinkutak forgalma 15,3 százalékkal, a ruházati termékek és cipőké pedig 26,6 százalékkal esett vissza, míg az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruké 2,4 százalékkal emelkedett novemberben.

A legnagyobb mértékben Németországban (8,8 százalék), Dániában (8,7 százalék) és Hollandiában (6,6 százalék) nőtt éves összehasonlításban a kiskereskedelmi forgalom. A legnagyobb csökkenést Franciaországban (-15,7 százalék), Szlovéniában (-14,2 százalék) és Belgiumban (-11,7 százalék) mérték.

Magyarországon havi összevetésben 1,0 százalékkal emelkedett, éves szinten viszont 0,8 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom volumene novemberben az Eurostat adatai szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!