Jelentősen csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban áprilisban

Gazdaság, 2021.05.18

Meglepően erős ütemben csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések száma, és a vártnál kevésbé emelkedett a kiadott építési engedélyeké áprilisban az Egyesült Államokban.

A kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint áprilisban éves szintre vetítve 1,569 millió lakóingatlan építését kezdték el, ami márciushoz képest 9,5 százalékkal kevesebb, az egy évvel korábbihoz viszonyítva azonban 67,3 százalékkal több. Utóbbi az alacsony bázis hatása, tavaly áprilisban ugyanis, a koronavírus-járvány első hullámának csúcsán szinte megállt az élet az Egyesült Államokban.

Elemzők szerint valószínűleg az építkezésekhez szükséges faáruk és egyéb anyagok árának emelkedése vetette vissza a lakásépítési kedvet áprilisban. Ugyanakkor az ágazatot továbbra is támogatja, hogy az új és a használt lakóingatlanok piacán egyaránt égető hiány uralkodik már jó ideje.

Márciusban 15 éve, 2006 júniusa óta nem látott szintre, 1,733 millióra nőtt a megkezdett lakóingatlan-építések évesített száma. Elemzők ennél valamivel gyengébb, a tényadatnál viszont jóval erősebb, 1,71 milliós számot vártak áprilisra.

A piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból éves szintre vetítve 1,087 millió ház építését kezdték el, ami 13,4 százalékkal marad el az előző hónapban mérttől.

A kiadott építési engedélyek évesített száma 0,3 százalékkal 1,076 millióra emelkedett. Elemzők 1,77 millióra számítottak. A családi házakra kiadott építési engedélyek száma 3,8 százalékkal 1,149 millióra süllyedt.

A befejezett lakóingatlan-építések évesített száma 1,449 millió volt, 4,4 százalékkal maradt el a márciusi értéktől, a tavaly áprilisit viszont 21,7 százalékkal szárnyalta túl.

Az építőipar és az ingatlanpiac a koronavírus-járvány egyik "nyertese" volt, mivel a négy fal közé zárt családok egy része tágasabb és kényelmesebb otthont keresett, pörgetve a keresletet. A vásárlási kedvet a rendkívül alacsony jelzáloghitel-kamatok is támogatták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!