Jelentősen csökkent a német import júliusban

Gazdaság, 2021.09.09

Jelentősen csökkent Németország importja júliusban, az export növekedése pedig a várt mértékben lassult júniussal összevetve.

A német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közölte, hogy júliusban az előző hónaphoz képest, szezonális és naptárhatással kiigazítva a kivitel értéke 0,5 százalékkal, 115 milliárd euróra nőtt. Az adat megfelel az elmezői várakozásoknak. Júniusban 1,3 százalékkal bővült a kivitel.

A behozatal értéke júniussal összevetve júliusban 3,8 százalékkal, 96,9 milliárd euróra esett. Az elemzői várakozások átlagában 0,2 százalékos növekedés szerepelt a júniusi 0,6 százalékos emelkedés után.

Tavaly júliushoz képest az export 12,4 százalékkal, az import pedig 16,6 százalékkal nőtt.

Az idén júliusban a kereskedelmi mérleg többlete 18,1 milliárd euróra ugrott a júniusi 13,6 milliárd euróról.

Júliusban a német export szezonális és naptári kiigazítással 1,6 százalékkal, az import pedig 5,9 százalékkal haladta meg a koronavírus-járvány által nem érintett utolsó hónap, a tavaly februári kivitel és behozatal szintjét.

Idén júliusban Németország 8,4 milliárd euró értékben exportált Kínába, ami 4,3 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz mérve. Az onnan származó import 3,9 százalékkal, 10,7 milliárd euróra nőtt. A német kivitel az Egyesült Államokba éves szinten 15,7 százalékkal, 10,8 milliárd dollárra nőtt, a behozatal 4,1 százalékkal, 5,4 milliárd dollárra emelkedett.

Az EU országaiba irányuló német export júliusban éves összevetésben 17,7 százalékkal, 61,6 milliárd euróra, az onnan származó import pedig 18,7 százalékkal, 52,8 milliárd euróra bővült.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!